طلاق به دلیل اعتیاد مرد
یکی از مواردی که متاسفانه امروزه افزایش یافته است اعتیاد مرد است و زنانی که به دلیل اعتیاد همسران خود به دنبال طلاق هستند. واژه ی اعتیاد کلمه ی عامی است که باید بیشتر به آن پرداخته شود و درمورد آن توضیح دهیم. هر اعتیادی لزوما نمی تواند باعث طلاق شود و شرط و شروطی وجود دارد که باید مورد توجه قرارداد. اعتیاد به مواد مخدر شرط لازم برای طلاق است که شامل انواع مواد مخدر صنعتی و سنتی و.. است و می تواند باعث آسیب به سلامت روح و روان و جسم افراد خانواده و جامعه شود. شرایط طلاق به دلیل اعتیاد مرد که جز دعاوی خانواده است، چندان هم آسان نیست و جزئیات متعددی را در بر می گیرد. در این زمینه سوالات متعددی وجود دارد که در این مقاله به آن ها پرداخته می شود.
شرایط طلاق به دلیل اعتیاد مرد
شرایط طلاق به دلیل اعتیاد مرد یکی از مهم ترین مواردی است که در این مقاله باید به آن توجه نمود. با اینکه حق طلاق برای مرد است اما شرایطی جود دارد که قانون به زن حق طلاق می دهد. یکی از این موارد که به زن حق طلاق می دهد اعتیاد مرد است. در واقع یکی از مواردی که قانون از مصادیق عسر و حرج می داند اعتیاد مرد است که می تواند اعتیاد به مواد مخدر، داروهای روانگردان و مشروبات الکلی باشد. با توجه به اینکه این مرد است که باید اداره ی زندگی زناشویی را به عهده بگیرد و شرایط و امکانات لازم برای رشد و رفاه همسر و فرزندانش فراهم آورد، اعتیاد شوهر می تواند مانع از این شود که او بتواند وظیفه ی خود را انجام دهد و می تواند بر تعهدات و وظایف ایشان تاثیرات منفی بگذارد. این شرایط عسر و حرج را برای زن و فرزندانش فراهم می آورد. لذا قانون به دلیل اعتیاد مرد حق طلاق را به زن می دهد.
بر اساس قوانین و مقررات خانواده در ایران زوجه می تواند با ارائه ی دلایل قانع کننده دادخواست طلاق را به دادگاه ارائه دهد. اما اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد به سختی این درخواست امکان پذیر است و زن نمی تواند حق طلاق داشته باشد مگر اینکه حق طلاق را در عقدنامه ثبت کرده باشد و شرایطی که حق طلاق را به زن می دهند فراهم شود. زن باید بتواند ثابت گند که در عسر حرج قرار دارد تا بتواند حق طلاق را بگیرد. در بند دو تیبصره ی ماده 1130 قانون مدنی که به طلاق به دلیل اعتیاد مرد آمده است، اعتیاد شوهر به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلای وی به مشروبات الکلی که به اساس و بنیان زندگی خانوادگی خلل وارد کند و از ترک کردن امتناع کند وامکان ترک در مدتی که بنا بر تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است برای او نباشد. در صورتی که زوج به تعهد خود عمل نکند و پس از ترک مجدد شروع به مصرف موادد مذکور نماید بنا بر درخوواست زوجه طلاق انجام می شود. بنابراین به زن حق داده شده است که با اثبات اعتیاد شوهر و عسر حرجی که برای او ایجاد شده است طلاق خود را بگیرد. در این شرایط علی رغم مخالفت مرد، دادخواست طلاق به دادگاه تقدیم و دادگاه با بررسی شرایط حکم طلاق را صادر می کند.
در شماره ی 7 سند ازدواج درج شده است که اگر زوج به هر گونه مواد اعتیاری مضری داشته باشد که به تشخیص دادگاه به زندگی و سلامت روح و روان زوجه خلل وارد کرده و ادامه ی زندگی را با مشکل مواجهه نموده باشد حق طلاق به زن داده می شود. بنابراین اگر زوج این بند از سند ازدواج را امضا کند زوجه راحت تر می تواند برای طلاق قدام کند.
اثبات اعتیاد مرد برای طلاق در دادگاه
- یکی از مهم ترین بحث هایی که در زمینه ی طلاق به دلیل اعتیاد مرد وجود دارد این است که زن باید بتواند اعتیاد مرد و خللی که در انجام وظایف او و آسیب به بنیان خانواده وارد و همچون عسر و حرجی را که برای او ایجاد کرده است اثبات نماید. یکی از روش هایی که دادگاه با استفاد ه از آن می تواند اعتیاد زوج رت ثابت کند شهادت شهود است. یعنی افرادی که فرد را کاملا می شناسند و از وضعیت اعتیاد و مشکلات او آگاهی دارند باید بیایند به دادگاه و این موضوع را شهادت دهند.
- راه دیگری که برای اثبات اعتیاد زوج وجود دارد مزاجعه به پزشک قانونی و یا مراکز آزمایشگاه مورد اعتماد است. اما متاسفانه امروزه معتادین از ترفندهایی استفاده می کنند که بتوانند نتیجه ی آزمایش را به نفع خود تغییر دهند و اعتیاد آن ها آشکار نشود.که البته همه ی قضات و مراکز ازمایشگاهی این راه را می دانند و به ویژه در موارد این چنینی که نتیجه اینقدر برای دادگاه اهمیت دارد تلاش می کنند که اثرات این ترفتند ها را به حداقل برسانند.
- تحقیق درمورد وضعیت زوج توسط کارشناس مددکاری و کلانتری و بررسی اعتیاد زوج یکی دیگر از راه هایی است که می توان اعتیاد مرد را اثبات نمود.
مدارک لازم برای ارائه ی دادخواست طلاق به دلیل اعتیاد مرد
برای ارائه ی دادخواست طلاق به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به مدارک ذیل نیاز است:
- ادله و مدارکی که اثبات نمایند اعتیاد مرد برای زن ایجاد عسر و حرج نموده است و در زندگی مشترک و انجام تعهدات مرد خلل وارد کرده است.
- تصویر مصد عقدنامه
- شناسنامه
- معاینه ی پزشکی
- شهادت شهود
بنابراین اعتیاد مرد می تواند به زن حق طلاق بدهد به شرط اینکه بتوان هم اعتیاد مرد و هم عسر و حرجی که به زن و خللی که به زندگی زناشویی وارد نموده است را اثبات نمود. اثبات این موارد کار چندان آسانی نیست و وقتی بحث مهریه و حضانت فرزندان و.. هم به میان بیاید شرایط دشوارتر می شود و نیاز مند آگاهی از اطلاعات حقوقی است. در این مقاله امکان پرداختن به این موارد نیست اما یک برنامه ریزی دقیق و درست و حساب شده، و همچنین مشورت با وکیل و مشاوره حقوقی است. همچنین اگر زن حق طلاق را به عنوان شرط ضمن عقد گرفته و در عقد نامه درج نمود باشد راحت تر می تواند طلاق خود را با کمک وکیل طلاق بگیرد.