فروش مال غیر و مجازات آن

دعاوی فروش مال غیر یکی از دعاوی رایج در زمینه خرید و فروش اموال مختلفی هستند. در اکثر پرونده های این چنینی نیاز به اثبات ادعای فروش فرایندی تقریبا زمان بر و در برخی از اوقات پیچیده است.

با توجه به موضوعات مطرح شده قصد داریم تا همراه با شما دوستان در ادامه این نوشته از سایت گروه وکلای دادورزان صلح و سازش به بررسی کاملی از جرم فروش مال غیر بپردازیم. اگر درگیر چنین پرونده هایی هستید مطالعه این نوشته می تواند به شما کمک کند تا درک بهتری نسبت به پرونده خود کسب کنید.

فروش مال غیر

فروش مال غیر چیست؟

دخل و تصرف در اموال دیگران از جمله فروش بدون اطلاع و رضایت مالک آن، در حقوق به عنوان جرم شناخته شده و محکوم به جریمه و مجازات قانونی است. این عمل به عنوان یک نوع تجاوز به مالکیت دیگران تلقی می‌شود و به همین دلیل، فرد متجاوز به عنوان یک کلاهبردار و دزد محسوب می‌شود. در فروش مال غیر، فرد متجاوز به ظاهر خود را مالک اموال دیگران نشان می‌دهد و به قصد فریب خریدار، اقدام به فروش اموال می‌کند.

فروش مال غیر در اموال مشاع چیست؟

اموال مشاع به معنای اموالی هستند که بین دو یا چند شخص به طور مشترک تقسیم شده‌اند و هر یک از شرکای مشترک در این اموال، حق استفاده و مالکیت برخی از بخش‌های آن را دارا می‌باشد. در این صورت، فروش بخشی از اموال مشترک به یک شخص توسط یکی از شرکای مالک این اموال، به عنوان فروش مال غیر شناخته می‌شود.

ارکان جرم چیست؟

ارکان جرم  عبارتند از:

  • رکن قانونی انتقال مال غیر
  • رکن مادی

رکن قانونی جرم انتقال مال غیر، به مفهوم عنصری از جرم است که برای اثبات جرم، باید آن رکن قانونی حتماً وجود داشته باشد. در صورتی که رکن قانونی جرم انتقال مال غیر در دعاوی فروش مال غیر موجود نباشد، جرم انتقال و فروش  به صورت قانونی اثبات نمی‌شود.

اگر رکن مادی در جرم موجود نباشد، جرم به صورت قانونی اثبات نمی‌شود. در قانون جزایی، رکن مادی به معنی نمایش و ظهور بیرونی و خارجی جرم است. به عبارتی دیگر، رکن مادی به فعل مادی و ملموسی اشاره دارد که باعث تحقق جرم شده است. به عنوان مثال در جرم فروش مال غیر، رکن مادی آن به انتقال مال از فرد یک به فرد دیگر اشاره دارد.

اثبات مالکیت در این جرم چگونه است؟

اثبات مالکیت به عنوان یکی از رکن‌های قانونی جرم، بسیار مهم است. برای اثبات مالکیت  روش‌های مختلفی وجود دارد که در ادامه برخی از آنها اشاره می کنیم. این موارد عبارتند از:

۱- ارائه سند مالکیت: اگر شخصی قصد فروش مال خود را دارد، می‌تواند سند مالکیت مال را به خریدار ارائه دهد. این سند می‌تواند مدارکی مانند سند تملک، سند وکالت، سند ارثی و غیره باشد. این سند باید به نام فردی باشد که می‌خواهد مال خود را بفروشد و باید اعتبار داشته باشد.

۲- شواهد دیگر: اگر سند مالکیت موجود نیست، می‌توان از شواهد دیگری برای اثبات مالکیت استفاده کرد. به عنوان مثال، صورتجلسات مربوط به تقسیم میراث، قراردادهای قبلی، فاکتورهای خرید و فروش قبلی و غیره.

۳- شهادت افراد: اگر هیچ سندی موجود نیست و شواهد دیگر هم نیست، می‌توان از شهادت افراد استفاده کرد. به عنوان مثال، شهادت شاهدانی که مال را می‌شناسند و مالکیت را تأیید می‌کنند.

منظور از اشخاص معامل یا متعامل  چیست؟

در فروش مال غیر، دو شخصی درگیر هستند که به آن‌ها “معامله‌گر” یا “متعامل” گفته می‌شود:

  • فردی که مال غیر را به فروش می‌رساند: به این شخص “انتقال‌دهنده” نیز گفته می‌شود و در اصطلاح حقوقی او را “معامل” می‌نامند. این فرد باید مالک یا حقوقی به طور مستقیم یا غیرمستقیم در مورد مال غیر باشد. به عبارت دیگر، اگر این فرد مالکیت یا حقوقی در مورد مال غیر ندارد، نمی‌تواند آن را به فروش برساند.
  • فردی که مال غیر را خریداری می‌کند: به این شخص “انتقال‌گیرنده” نیز گفته می‌شود و در اصطلاح حقوقی او را “خریدار” می‌نامند. این فرد باید به طور قانونی مجاز و با اجازه مالک مال آن را خریداری کند.

مزایای مشاوره با وکیل برای شکایت فروش مال غیر چیست؟

شکایت از فروش مال غیر بدون همراه داشتن وکیل پایه یک دادگستری ممکن است با مشکلاتی برای شاکی به منظور رسیدن به حقش همراه باشد و بهتر است به یک وکیل مربوطه مراجعه کنید.

در ادامه به برخی از مزایای مشاوره حقوقی با وکیل اشاره می‌کنیم:

  1. بررسی حقوقی بودن شکایت: او می‌تواند به شما توضیح دهد که آیا شما حقی برای شکایت دارید یا خیر و چه مواردی را باید برای بهتر تنظیم کردن شکایتتان بررسی کنید.
  2. تحلیل و بررسی موارد: وکیل می‌تواند به شما کمک کند تا موارد مختلفی را بررسی کنید و به شما توضیح دهد که آیا شکایت شما از فروش مال غیر موفقیت‌آمیز است یا خیر. او می‌تواند به شما راهنمایی کند که چگونه می‌توانید از حقوق خود دفاع کنید و بهترین راه حل را انتخاب کنید.
  3. حفاظت از حقوق شما: وکیل می‌تواند به شما کمک کند تا از حقوق تان در فرایند شکایت دفاع کنید.

خلاصه مطلب

یکی از جرایمی که در زمینه فروش اموال صورت می گیرد، انتقال مال غیر یا فروش مال دیگری به صورت غیر قانونی است. بر اساس قانون جمهوری اسلامی ایران انتقال و فروش اموال دیگری جرم به حساب می آید و بر اساس مدل و شرایط جرم صورت گرفته مجازات هایی برای مجرم در نظر گرفته می شود.

دعاوی فروش مال غیر به نسبت جز دعاوی پیچیده به حساب می آیند و در گاهی از اوقات ثابت کردن ادعای فروش مال غیر و دفاع از حقوق فرد شاکی بسیار سخت می شود و صرفا یک وکیل با تجربه از پس آن بر می آید.

در این نوشته از سایت گروه وکلای دادورزان صلح و سازش همراه شما بودیم و در مورد ابعاد مختلفی از موضوع فروش مال غیر صحبت کردیم. امیدواریم مطالب بیان شده برای شما مفید بوده باشد و به خوبی از آن بهره مند شده باشید.

شما می توانید برای دریافت مشاوره از وکلای متخصص ما از طریق شماره تماس ۰۹۱۹۲۳۲۹۷۸۷ با ما در ارتباط باشید و همچنین می توانید با استفاده از قابلیت کامنت های سایت برخی از سوالات خود را با ما در میان بگذارید تا توسط کارشناسان بررسی و پاسخ داده شود.=

مشاوره

تلفن تماس :
شبکه های اجتماعی :
5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مشاوره
تلفن تماس :
شبکه های اجتماعی :
جدیدترین مقالات

مشاوره تخصصی حقوقی

در دعاوی حقوقی ، کیفری ، ملکی ، تجاری ، ایرانیان خارج کشور و خانواده