در قانون مجازات اسلامی کشور ایران برای جرائم مواد مخدر و ابزارهای مرتبط با آن مجازات های سنگینی در نظر گرفته شده است، معمولا برای افرادی که مقادیر بالایی مواد مخدر قاچاق می کنند یا به دفعات جرائم مرتبط با مواد مخدر را مرتکب می شوند احکام سنگینی همچون حبس های چند ده ساله، اعدام و مصادره اموال در نظر گرفته می شود. اما اگر جرم کسی حمل و قاچاق حشیش باشد حکم دادگاه چه خواهد بود؟ مجازات قاچاق حشیش چیست؟ امکان دارد دادگاه در حکم اعدام تخفیفی قائل شود؟
مجازات قاچاق حشیش چیست؟
از آن جایی که حشیش (بنگ، چرس) در دسته مواد مخدر طبیعی قرار دارد مجازات های قاچاق آن نیز زیرمجموعه مجازات های تعیین شده برای مواد مخدر طبیعی خواهد بود. اگر فردی اقدام به تولید، توزیع، خرید و فروش حشیش نماید بر اساس مقدار ماده و شرایط فرد، مجازات های زیر در نظر گرفته شده است:
- اگر یک فرد به کشت خشخاش و شاهدانه (گیاه حشیش) اقدام نماید در صورت دستگیری کل کشت او هر بار امحا می شود و بار اول بین یک تا ده میلیون ریال، بار دوم علاوه بر جریمه نقدی 5 تا 50 میلیون ریالی، 30 تا 70 ضربه شلاق نیز برای او صادر می گردد. اگر بار سوم اقدام به کشت نماید علاوه بر 10 تا 100 میلیون ریال جزای نقدی، حداکثر 70 ضربه شلاق و همچنین دو تا پنج سال زندان حکم او خواهد بود. در صورت تکرار برای بار چهارم حکم او اعدام است.
- اگر یک فرد اقدام به کشت خشخاش و شاهدانه نماید اما دستور دهنده فرد دیگری بوده همانند مالک ملک، مجازات های در نظر گرفته شده برای مالک اعمال می شود و فردی که تنها متصدی بوده محکوم به یک تا سه میلیون ریال جزای نقدی و 15 تا 40 ضربه شلاق خواهد شد.
- حکم فردی که بذر یا شاخه های خشخاش و شاهدانه را مخفی یا حمل کند حداکثر 70 ضربه شلاق، جزای نقدی به میزان 100 هزار تا 3 میلیون ریال خواهد بود. البته درباره شاهدانه باید قصد فرد برای تولید ماده مخدر اثبات شود.
مجازات قاچاق حشیش در مقادیر مختلف به صورت زیر است:
- اگر مقدار حشیش حداکثر 50 گرم باشد، حداکثر پنجاه ضربه شلاق و جزای نقدی تا پانصد هزار ریال خواهد بود
- اگر وزن حشیش کشف شده از فرد از 50 تا 500 گرم باشد، او به 20 تا 74 ضربه شلاق، یک تا 5 سال زندان و همچنین 4 تا 10 میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
- حکم فردی که بیشتر از نیم کیلو و کمتر از پنج کیلوگرم حشیش با خود داشته باشد سه تا پنج سال زندان، از 10 تا 40 میلیون ریال جزای نقدی و همچنین 50 تا 74 ضربه شلاق خواهد بود.
- مجازات قاچاق حشیش برای افرادی که بیشتر از پنج کیلوگرم از این ماده مخدر به همراه دارند اعدام بوده و دادگاه حکم به مصادره اموال فرد خواهد داد. البته قاضی از مصادره بخشی از اموال فرد در جهت تامین هزینه های یک زندگی متعارف برای خانواده فرد محکوم چشم پوشی خواهد کرد.
تبصره: اگر فردی که بیش از پنج کیلوگرم حشیش به همراه خود دارد بتواند به دادگاه ثابت کند که برای اولین بار این جرم را مرتکب شده و همچنین فقط این مواد را همراه خود داشته و آن ها را توزیع نکرده و به فروش نرسانده است حکم اعدام او به حبس ابد و همچنین مصادره اموال و 74 ضربه شلاق تقلیل خواهد یافت. البته ذکر این نکته ضروری است که قانع کردن دادگاه به این امر تنها از یک وکیل مواد مخدر حرفه ای برمی آید؛ وکیل متخصصی که می تواند به خوبی از شواهد و مدارک برای تبرئه و کمک به موکل خود بهره گیرد.
مجازات نگهداری، حمل و مخفی کردن حشیش چیست؟
علاوه بر مجازات هایی که در بالا ذکر شد و مرتبط با خرید و فروش و همچنین صادر یا وارد کردن حشیش بودند، قانون مبارزه با مواد مخدر برای نگهداری، حمل و مخفی کردن حشیش حتی اگر خرید و فروش یا توزیع هم نشود مجازات هایی در نظر گرفته است، از جمله:
- 30 ضربه شلاق، 200 هزار ریال جزای نقدی برای فردی که حداکثر 50 گرم حشیش با خود داشته باشد در نظر گرفته شده است.
- شش ماه تا سه سال حبس، به همراه 3 تا 7 میلیون ریال جزای نقدی و همچنین 10 تا 60 ضربه شلاق حکم فردی است که 50 تا 500 گرم حشیش نگهداری کند.
- اگر فردی نیم تا پنج کیلوگرم حشیش مخفی کرده باشد با حکمی معادل دو تا ده سال حبس، 40 تا 74 ضربه شلاق و همچنین 7 تا 30 میلیون ریال جزای نقدی مواجه خواهد شد.
- افرادی که بیش از پنج کیلوگرم حشیش نگهداری می کنند بار اول با 30 تا 50 میلیون ریال جزای نقدی، 10 تا 25 سال حبس مواجه خواهند شد و در صورتی که این جرم را تکرار کنند حکم آن ها اعدام و مصادره اموال خواهد بود. البته شرط تامین هزینه یک زندگی نرمال برای اعضای خانواده فرد از اموال او همچنان برقرار است.
در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 طبق ماده 134 آن در صورت انجام چند جرم همزمان و مرتبط با مواد مخدر رای وحدت رویه شماره 738 در مورد آن اجرا خواهد شد.
انواع ماده مخدر
در ابتدا باید این نکته ذکر شود که مواد مخدر به دو دسته طبیعی (سنتی) و صنعتی تقسیم می شوند و در قانون مبارزه با مواد مخدر برای این دو گروه احکام مجازات متفاوتی در نظر گرفته شده است. در قانون مجازات اسلامی برای مواد مخدر صنعتی به واسطه آثار زیان بار شدیدی که بر جای می گذارند نسبت به مواد مخدر طبیعی احکام سنگین تری وضع شده است.
مواد مخدر طبیعی شامل تریاک، شیره تریاک، سوخته تریاک، حشیش، ماری جوانا و… و مواد مخدر صنعتی شامل قرص های اکستازی، اِل اِس دی، شیشه، کراک و… هستند.
شرایط تخفیف در حکم دادگاه
بهترین وکیل مواد مخدر وکیلی است که بتواند در مجازات های سنگینی که دادگاه صادر می کند تخفیف بگیرد. در چنین پرونده هایی، وکیل مواد مخدر می تواند با استناد به عدم سوپیشینه، همکاری با نیروهای انتظامی، اثبات پاپوش بودن و گردن نگرفتن مواد و همچنین تسلیم به رای بودن فرد تخفیفات قابل توجهی در مجازات او از سوی دادگاه دریافت کند.
سخن پایانی
از همان ابتدا در پرونده های مواد مخدر حضور یک وکیل متخصص می تواند شیوه رسیدگی به پرونده را منظم و تسریع و همچنین از طولانی شدن بازداشت موقت جلوگیری کند. یک وکیل مواد مخدر با استفاده از مفاد قانونی می تواند احکام سنگینی چون اعدام را به حبس و ده ها سال زندان را به نصف آن تقلیل دهد. اگر شما درگیر پرونده مواد مخدر هستید اولین قدم شما باید مشاوره با یک وکیل مواد مخدر حرفه ای باشد تا وضعیت قانونی خود را به وضوح درک کنید. گروه وکلای دادورزان صلح و سازش متشکل از وکلای پایه یک دادگستری و حرفه ای خود آماده مشاوره و همراهی شما در این مسیر سخت است؛ در صورت نیاز به مشاوره با شماره 09192329787 با کارشناسان ما در تماس باشید.
اگر قصد دارید برای مشاوره حقوقی حضوری اقدام کنید می توانید به آدرس تهران: خیابان ولیعصر، قبل از میدان ونک، جنب پل همت، کوچه سیدالشهدا، پلاک 4، واحد 1، دفتر وکالت مراجعه فرمایید.