اعتراض ثالث

مهم‌ترین آثار و تأثیرات حکمی که در مراجع قضایی و دادگاه‌ها مطرح می‌شود را اثر نسبی رأی دادگاه می‌نامند. این جمله بدین معناست که حکم دادگاه، صرفاً در مورد دو طرف دعوا قابل اجرا بوده و با توجه به این در حقوق و تکالیف دیگران، هیچ تأثیری نخواهد داشت. اما باید در نظر داشته باشید که این بدان معنا نیست که حکم نهایی دادگاه، اشخاص ثالث را درگیر خود نکند؛ بنابراین در برخی از این موارد، حکمی که در مورد پرونده قضایی صادر می‌شود، در دعوای سایر اشخاص نیز قابلیت استناد دارد. امروز در این مقاله قصد بر این داریم تا در مورد موضوع اعتراض ثالث، صحبت کنیم. در این محتوا شما با عناوینی مانند انواع اعتراض ثالث، چه شرایطی برای اعتراض ثالث نیاز است، مهلت اعتراض ثالث چقدر است و مرجع صالح اعتراض ثالث آشنا خواهید شد؛ بنابراین اگر در مورد این موضوع ابهامی برای شما وجود دارد، می‌توانید تا انتهای این متن با وکیل پایه یک دادگستری همراه باشید. پیشاپیش امیدواریم نهایت استفاده را از این مطلب ببرید.

شماره وکیل اعتراض ثالث

اعتراض شخص ثالث چیست؟

همان‌طور که می‌دانید در این مقاله قصد داریم تا در مورد اعتراض ثالث صحبت کنیم؛ بنابراین نیاز است تا در ابتدا بدانید که اعتراض ثالث چیست. یکی از روش‌های فوق‌العاده شکایت از رأی دادگاه، اعتراض ثالث است که در قانون آیین دادرسی مدنی، به طور کامل پیش‌بینی شده است. اما این اعتراض، از موضوع احکام یعنی اعاده دادرسی و فرجام‌خواهی، جدا بوده و دارای تفاوت است. در حالت کلی و خلاصه می‌توان گفت اعتراض ثالث، در صورتی است که رأی نهایی از دادگاه یا داوری صادر شده و شخصی که به عنوان یکی از طرفین دعوا، در دعوا هیچ دخالت نداشته و رأی صادره را مخل حقوق خود می‌داند، به رأی صادره اعتراض می‌نماید.

انواع اعتراض ثالث

در قسمت قبل با چیستی اعتراض ثالث آشنا شدید و ممکن است اکنون این سؤال برای شما مطرح شود که انواع اعتراض ثالث کدام‌اند. با توجه به قانون آیین دادرسی مدنی، انواع اعتراض ثالث تنها به دو دسته جدا تقسیم می‌شوند که این دو عبارت‌اند از اعتراض ثالث اصلی و اعتراض ثالث طاری. در ادامه هر کدام را به صورت جداگانه برایتان معرفی خواهیم کرد.

اعتراض ثالث اصلی

در واقع برای اینکه اعتراض ثالث اصلی را توضیح دهیم، می‌توانیم این‌گونه بگوییم که بر اساس ماده ۴۱۷ قانون اساسی، اعتراض ثالث اصلی عبارت است از اگر در مورد دعوایی، رأی نهایی صادر شود که به حقوق شخص ثالث افراد، اختلالی وارد کند و آن شخص یا نماینده او در دادرسی که منتهی به رأی شده است، به عنوان اصحاب دعوا، دخالت نداشته باشد، می‌تواند نسبت به آن رأی، اعتراض نماید.

اعتراض ثالث طاری

همان‌طور که می‌دانید اعتراض ثالث طاری، نوع دوم از انواع اعتراض ثالث به حساب می‌آید. با توجه به ماده ۴۱۹ قانون اساسی، اعتراض یکی از طرفین دعوا به رأی که درگذشته در دادگاهی صادر شده است و طرف دیگر برای اثبات ادعای خود، در اثنای رسیدگی آن را به عنوان دلیل ابراز کرده است را اعتراض ثالث طاری و یا غیراصلی گفته می‌شود. این یعنی قبلاً در دعوایی بین دو فرد مطرح شده و مرجع قضایی حکم را صادر کرده است و یکی از این افراد در دعوای جدید که مطرح می‌کند، به آن حکم یا قرار استناد خواهد کرد؛ بنابراین در این شرایط، طرف دیگری که در دعوای اول هیچ حضوری نداشته، شخص ثالث محسوب می‌شود و می‌تواند به آن اعتراض کند که به آن اعتراض ثالث طاری می‌گویند.

چه شرایطی برای اعتراض ثالث نیاز است؟

هر دعوایی را که بخواهید به مراجع قضایی مطرح کنید، باید دارای شرایط آن باشید و در صورتی که این شرایط را نداشته باشید، اعتراض شما وارد و مورد قبول نمی‌باشد. در ادامه به برخی از این شرایط، اشاره‌ای کوتاه خواهیم داشت.

  • در ابتدا باید دقت داشته باشید که شخص معترض در دعوای اعتراض، ثالث ذی‌نفع باشد.
  • اعتراض شخص ثالث، نسبت به هرگونه رأی از جمله حکم و قرار امکان‌پذیر خواهد بود.
  • همچنین اعتراض شخص ثالث در خصوص آرای حضوری و غیابی کاملاً امکان‌پذیر است.
  • شخصی می‌تواند به عنوان معترض شخص ثالث باشد که خود یا نماینده‌اش یا کسی که وی قائم‌مقام اوست در دادرسی منتهی به صدور رأی به عنوان اصحاب دعوا هیچ نوع دخالتی نداشته باشد.
  • همچنین در صورتی اعتراض ثالث امکان‌پذیر است که از آن فرد تجدیدنظر خواهی نشده باشد.
  • در صورتی که رأی صادره در مرجع تجدیدنظر در جریان رسیدگی باشد و شخصی رأی صادره را مخل حقوق خود بداند، به عنوان وارد ثالث می‌تواند وارد دعوا شود.

مهلت اعتراض ثالث چقدر است؟

در واقع می‌توان گفت که دعاوی که مربوط به شخص ثالث است، از فوق‌العاده‌ترین راه‌ها برای شکایت به رأی نهایی دادگاه، محسوب می‌شود؛ بنابراین در مورد این موضوع ممکن است این سؤال برای شما به وجود بیاید که مهلت اعتراض ثالث چقدر است؟ در ادامه این متن می‌خواهیم به این سوال، پاسخ بدهیم.

در حالت کلی در قانون هیچ مهلتی برای اعتراض ثالث مطرح نشده است. اما با این حال، با توجه به قانون اساسی، شخصی که اعتراض دارد می‌بایست قبل از اینکه حکم صادر شده اجرا شود، اعتراض خود را با مراجع قضایی در میان بگذارد. اگر فرد معترض بخواهد بعد از اجرای حکم اعتراض خود را وارد نماید، تنها در صورتی قابلیت انجام این کار را دارد که ثابت شود حقوقی که اساس و مأخذ اعتراض است به جهتی از جهات قانونی ساقط نشده باشد. این بدان معناست که مهلت اعتراض ثالث هر زمانی است که شخص ثالث از رأی صادره به ضرر خود مطلع شود و بازه زمانی و مهلت مشخصی ندارد.

خلاصه مطلب

به پایان بخش دیگری از مطالب سایت گروه وکلای دادورزان صلح و سازش رسیدیم. در این مقاله با مطالبی مانند اعتراض شخص ثالث چیست، انواع اعتراض ثالث اعم از اصلی و طاری، شرایط مورد نیاز برای اعتراض ثالث و مهلت اعتراض ثالث به طور کامل آشنا شدید؛ بنابراین در این مقاله از این سایت دریافتیم که چنانچه رأی صادره از دادگاه یا داوری، به حقوق اشخاص دیگری غیر از طرفین دعوا خللی وارد آورد و از رأی صادره زیان ببینند، می‌توانند به رأی صادره اعتراض وارد نماید. طرح چنین دعوایی در دادگاه، دعوای اعتراض ثالث گفته خواهد شد. از اینکه تا انتهای این مطلب در این سایت با ما همراه بودید، نهایت سپاس و قدردانی را داریم. در صورت داشتن هرگونه سؤال و یا ابهامی در این زمینه، می‌توانید آن را در بخش کامنت‌ها با ما در میان بگذارید. در پایان امیدواریم نهایت استفاده را از این محتوا برده باشید. از حسن توجه شما، سپاس گزاریم.

مشاوره

تلفن تماس :
شبکه های اجتماعی :
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مشاوره

تلفن تماس :
شبکه های اجتماعی :

جدیدترین مقالات

مشاوره تخصصی حقوقی

در دعاوی حقوقی ، کیفری ، ملکی ، تجاری ، ایرانیان خارج کشور و خانواده