تعیین مهریه این روزها یکی از مهمترین عواملی است که در هنگام عقد نکاح باید اتفاق بیوفتد. زن و مرد پیش از ازدواج باید نسبت به این موضوع به توافق کامل برسند و از جزئیات آن باخبر باشند. بسیاری از جوانان با این مسائل آشنایی ندارند. به خصوص دختر خانمها که ممکن است گاها تصمیمات غیرمنطقی بگیرند و هر گونه شرط ضمن عقد را بپذیرند. افراد به عنوان والدین جوانان باید اگاه باشند که چه نکاتی را در هنگام ازدواج فرزندانشان باید رعایت کنند. عدم آگاهی افراد نسبت به مادههای قانونی موجب شده است که بیشتر افراد در هنگام بروز مشکلات به وکیل پایه یک دادگستری مراجعه میکنند تا آنها را در حل مشکل یاری کنند، اما اگر این کار را قبل از هر اقدامی انجام میدادند، این مشکلات دیگر بر سر راهشان قرار نمیگرفت.
چنانچه به دنبال یک مشاور عالی و یک وکیل در مشهد هستید، میتوانید با گروه وکلای دادورزان صلح و سازش در تماس باشید. وکلای مجرب این موسسه میتوانند شما را در هر زمینه مثل تاثیر تعیین مهریه در نکاح دائم و موقت یاری کنند. در این مطلب نیز سعی داریم، شرایط صحیح مهریه در نکاح را برای شما بازگو کنیم.
تعیین مهریه در هنگام نکاح
افراد باید بدانند که پیش از نکاح باید در مورد مهریه به توافق رسیده و مقدار آن را تعیین نمایند و آن را در زمره شرایط ضمن عقد در سند ازدواج خود مکتوب نمایند. برخلاف صیغه و یا عقد موقت که ذکر نمودن مهریه جزء شرایط اصلی و صحیح بودن عقد بوده است، در نکاح دائم، مشخص کردن مهریه و تعیین میزان آن از شروط صحیح بودن عقد نمیباشد. بدین معنی که اگر زن و مرد پس از نکاح دائم بخواهند در مورد مهریه به توافق برسند، از نظر حقوقی و یا قانونی مانعی ندارد.
امروزه از نظر عرفی در جلسات خواستگاری، میزان مهریه تعیین میشود و زوجها پیش از مراجعه به دفترخانههای ازدواج، میزان مهریه را مشخص نمودهاند. اما از نظر قانون مدنی، تعیین نمودن میزان مهریه در نکاح دائم، جزء واجبات نیست. مهریه زن در سند ازدواج آنها قید خواهد شد و این امر به دلیل پیشگیری از مسائلی که ممکن است در خصوص مهریه رخ دهد، خواهد بود. در صورتی که زن مهریه خود را در حین نکاح مشخص کرده باشد، نوع مهریه او، مهرالمسمی است. یعنی مهریهای که از قبل تعیین شده است. مهرالمسمی در قانون به معنی مال معینی است که به عنوان مهر مشخص خواهد شد.
تعیین نکردن مهریه در عقد نکاح
همانطور که تا اینجا متوجه شدهاید، از نظر قانونی و شرعی، عدم تعیین مهریه هیچ مانعی برای ازدواج دائم ایجاد نخواهد کرد و در واقع تعیین آن یک امر اختیاری است. به همین دلیل میتوان گفت پیامدهای معین نکردن، مهریه در عقد دائم و موقت نیز با هم متفاوت خواهد بود. بر طبق قانون مدنی، اگر مهریه در شرایط ضمن عقد معین نشده باشد، زن و مرد میتوانند میزان مهریه را بعدا به صورت توافقی تعیین نمایند. اگر پیش از تعیین مهریه، رابطه زناشویی میان آنها صورت بگیرد، عقد نکاح باطل خواهد بود و زن باید مهرالمثل دریافت کند. مهرالمثل میزانی است که توسط زوجه تعیین میگردد. عوامل موثر بر تعیین میزان مهرالمثل، سن، شخصیت فردی، اجتماعی و خانوادگی، زیبایی، شغل و تحصیلات زن هستند. در این صورت مهریه دیگر با توافق نبوده بلکه عرف آن را تعیین خواهد کرد.
تعیین مهریه در نکاح موقت نیز از آن جهت اجباری بوده است که جزء ملزومات صحت عقد میباشد. اگر در هنگام عقد موقت، مهریه تعیین نشده باشد و زن و شوهر نسبت به میزان آن به توافق نرسیده باشند، نکاح باطل خواهد بود و لذا عدم تعیین میزان مهریه در نکاح موقت موجب بطلان عقد خواهد بود. چنانچه زن در مدت عقد موقت، فوت کند مهریه او به ورثه تعلق خواهد گرفت و ورثه زوجه قادر خواهند بود از شوهر او مهریه را مطالبه کنند، اما اگر دراین مدت مرد فوت کند، زوجه میتواند مهریه خود را از وارث شوهر طلب کند و مهریه خود را دریافت نماید.
شرایط مهر المسمی
اگر مهریه دارای ارزش اقتصادی باشد و قابل تملک نیز باشد میتواند مهرالمسمی باشد. توجه داشته باشید که ملک حتما باید مال همسر باشد و ملک دیگری، جزء مهریه محسوب نخواهد شد. مهر بایستی میان طرفین معلوم باشد و این طرفین باید رفع جهالت شده باشند. اگر مرد توانایی پرداخت مهر را نداشته باشد، بعد از محکومیت میتواند اعسار از محکوم گرفته و مهریه را تقسیط دهد. توصیه ما به شما این است که پیش از نکاح، موقت و یا دائم، بر اساس عرف، میزان مهریه را تعیین نموده و آن را در سند ازدواج خود درج نمایید تا گرفتار مشکلات پش از آن نشوید. چرا که بسیاری از افراد این روزها از قوانین مدنی اطلاعاتی ندارند و ممکن است ناخواسته اقداماتی را انجام دهند که موجب ضرر مالی برای طرفین شود.
سخن آخر
مهریه یکی از حقوق مالی است که برای زن در نظر گرفته شده است و با عقد نکاح میتواند آن را دریافت نماید. به طوری که در صورت فوت مرد نیز مهریه بر گردن او باقی خواهد ماند و بایستی آن را از ماترک مطالبه نمود. در اکثر ازدواجها، مهریه از قبل تعیین شده است و مقدار آن را در عقدنامه ذکر میکنند. در ازدواج دائم تعیین مهریه، جزء شرایط صحت عقد نبوده اما در عقد موقت و یا صیغه، شرط صحت نکاح، تعیین مهریه میباشد. به همین جهت در نکاح دائم میتوان پس از عقد، مهریه را مشخص نمود اما در نکاح موقت، همان ابتدا باید میزان مهریه تعیین شود.
این مطلب جزء مطالبی است که ممکن است بسیاری از افراد از آن آگاهی نداشته باشند. به همین دلیل است که وکلای درجه یک در موسسات مختلف، اقدام به مشاوره کردهاند تا آگاهی جامعه را نسبت به مسائل قانونی و حقوقی بالاتر ببرند. چنانچه در مشهد زندگی میکنید و به دنبال وکلای مجرب هستید کافیست عبارت وکیل در مشهد را در موتور جستجوی گوگل سرچ نموده و وارد سایت گروه وکلای دادورزان صلح و سازش شوید. با مطالعه مقالات مهم در زمینههای مختلف حقوقی میتوانید به اطلاعات عمومی و حقوقی خود بیفزایید و یا برای درخواست مشاوره با شماره تلفنهای موسسه تماس حاصل نمایید.
همچنین شما میتوانید جهت ارتباطی آسان با وکیل تعیین مهریه در مشهد و آشنایی بیشتر با حق مهریه از طریق اینستاگرام با ما در ارتباط باشید.
آدرس دادورزان صلح و سازش
ایران، خراسان رضوی، مشهد مقدس، بلوار قرنی، قرنی 32، مجتمع خاتم (پلاک 4) واحد
تلفن همراه: 09155446429
فکس : 05146224091
بدون دیدگاه