مجازات مخفی کردن یا فراری دادن متهم و مجرم چیست؟

مجازات مخفی کردن یا فراری دادن متهم و مجرم چیست؟

فراری دادن متهم و مجرم

فراری دادن متهم و مجرم: آیا تاکنون برای شما پیش آمده که مجبور به فراری دادن یا مخفی کردن متهم می‌شوید تا او را از دید ماموران پنهان کنید؟ طبق قانون مجازات اسلامی، مجازات فراری دادن متهم جرم است و فرد خطا کاری که مرتکب چنین جرمی شده باید مجازات شود.

حتی کسی که در این پروسه نقش کمک‌کننده داشته نیز مجرم بوده و باید مجازات شود؛ البته جرم مورد نظر دارای حالت‌های گوناگونی است و مجازات آن بسته به نوع و شرایط موجود مشخص می‌شود؛

همچنین مقام و منصب خود فراری‌دهنده، در تعیبین مجازاتش نقش دارد. در این گونه مواقع وکیل کیفری در تهران قادر است روند پرونده متهم را تسریع بخشد و او را از مجازات و پرداخت جریمه حفظ کند. در این مقاله قصد داریم جرم مخفی کردن یا فراری دادن متهم و مجرم را مورد بررسی قرار دهیم و مجازات مخفی کردن متهم را برای شما توضیح دهیم.

متهم کیست؟ تفاوت متهم با مجرم

متهم کیست؟ تفاوت متهم با مجرم

قبل از این که در مورد مجازات مخفی کردن مجرم صحبت کنیم ابتدا باید بدانیم به چه کسی مجرم گفته می‌شود؟ آیا متهم همان مجرم است؟ در پاسخ به این سؤالات باید بگوییم متهم با مجرم فرق دارد و در حقیقت متهم به فردی گفته می‌شود که‌ کننده کاری است که از نظر قانون جرم بوده، اما دلیل محکمی وجود ندارد که نشان دهد فرد آن جرم را انجام داده یا خیر.

به تعریف دیگر باید گفت کلمه متهم از تهمت می‌آید و منظور این است که فرد مجرم نیست و تنها ظن مجرم بودن به او نسبت داده می‌شود. در حالی که به کسی مجرم می‌گویند که جرم آن در دادگاه ثابت شده و طبق قانون نیز مشخص گردیده است.

مخفی کردن یا فراری دادن متهم یا مجرم

قانون مجازات اسلامی برای برقراری نظم و امنیت در جامعه، در برخی موارد برای مجرمین و متهمین حبس یا بازداشت آن‌ها را در نظر گرفته است؛ اما متأسفانه گاهی اوقات مرتکبین تسلیم قانون نبوده‌اند و اقدام به فرار می‌کنند. فرار متهم و مجرم به دو صورت است.

در حالت اول شخص مرتکب با اتکا به خود و بدون کمک کسی اقدام به فرار می‌کند. در این صورت با دستگیری متهم برای او مجازات فرار را در نظر می‌گیرند و برای مجرم علاوه بر مجازات جرمی که به آن محکوم شده، مجازات فرار نیز لحاظ می‌گردد.

حالت دیگر هنگامی است که دادگاه اقدام به تحت نظر قرار دادن متهم و مجرم، با جلب و زندانی نمودن آن‌ها کرده و محکومان برای فرار، از کسانی مانند مامور قانون یا از خانواده و دوستان کمک می‌گیرند و این افراد در فرار یا پنهان شدن آن‌ها کمک و همکاری کرده یا در تسهیل وسایل این امر نقش داشته‌اند. در این حالت، شخصی که به فرار یا پنهان شدن مجرم و متهم کمک کرده مرتکب جرم شده است و مجازات فراری دادن مجرم را برای او در نظر می‌گیرند.

مجازات مخفی کردن متهم یا فراری دادن مجرم

به طور کلی مخفی کردن یا فراری دادن متهم جرم محسوب می‌شود و طبق قانون مجازات اسلامی اگر فردی، کسی که حکم دستگیری او صادر شده را فراری دهد یا مخفی کند مجرم است و او را محکوم به مجازات فراری دادن متهم می‌کنند. طبق ماده ۱۲۳ مجازات این جرم به سه دسته مختلف تقسیم می‌شود که عبارتند از:

  • اگر شخصی، متهمی را که محکوم به اعدام است فراری دهد، مجازاتش ۱ تا ۳ سال حبس خواهد بود.
  • اگر متهم به حبس ابد یا موقت با اعمال شاقه محکوم باشد و فردی او را فراری دهد، ۶ ماه الی ۲ سال حبس تادیبی را برای او در نظر می‌گیرند.
  • آخرین حالت مربوط به وجود شرایط خاص است که در این حالت بررسی‌های لازم توسط قاضی انجام می‌شود و بر اساس شرایط، یک ماه الی یک سال حبس برای متهم مشخص خواهد شد.

اینک این سؤال پیش می‌آید که در چنین موقعیتی آیا تمام افراد با هر نسبتی که دارند، اگر چنین جرمی مرتکب شوند طبق سه دسته بالا مجازات می‌شوند؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت مجازات مخفی کردن مجرم توسط برخی افراد با برخی نسبیت‌ها در دسته‌بندی بالا قرار نخواهد گرفت. این افراد و نسبیت آن‌ها عبارت است از:

  • زن و شوهر: باید گفت حتی اگر زوجین از یکدیگر جدا شده باشند نیز در این دسته‌بندی قرار نمی‌گیرند و از مجازات معاف خواهند شد.
  • پدر و مادر: در صورت انجام این جرم توسط پدر، مادر و افرادی که در دسته اجداد شخص قرار می‌گیرند نیز شامل این مورد خواهند شد.
  • در صورت رفتن شخص فراری نزد فرزند یا نوه خود، مجازات افراد مجرم در سه دسته بالا قرار نخواهد گرفت.
  • برادر و خواهر یا افراد و‌فامیل‌هایی که درجه نسبیت آن‌ها ۳ است.

مشاوره حقوقی انلاین شما را در درک بهتر این موضوع یاری داده و اطلاعات تکمیلی زیادی را به شما ارائه می‌دهد.

کمک به فراری دادن متهم

آیا کمک به فراری دادن متهم نیز جرم است؟

تا این جا بررسی کردیم که اگر شخصی اقدام به مخفی کردن یا فراری دادن متهم کند، طبق قانون این فرد مجرم است و به مجازات فراری دادن مجرم و مخفی کردن او محکوم می‌شود. حال سؤال پیش می‌آید که اگر فرد در این کار تنها نقش کمک‌کننده داشته باشد، باز هم برای او مجازات در نظر می‌گیرند؟

پاسخ این سؤال مثبت است و فردی که در این راه تنها نقش کمک‌کننده را دارد نیز مجرم شناخته می‌شود و طبق قانون مجازات اسلامی چنین فردی نیز به مجازات محکوم می‌گردد. مجازات این جرم به نوع جرم و شرایط موجود بستگی دارد؛ اما معمولاً برای این گونه افراد پرداخت جریمه نقدی، شلاق و حبس در نظر می‌گیرند.

نتیجه‌گیری

با مطالعه این مطلب به این نتیجه رسیدیم که متهم و مجرم با یکدیگر فرق دارند و متهم فردی که از نظر دادگاه مجرم احتمالی است و با بررسی‌های دادگاه مجرم بودن آن مشخص می‌شود؛ اما مجرم فردی است که جرم او ثابت شده و باید مجازات شود. حال اگر کسی اقدام به فراری دادن یا مخفی کردن متهم یا مجرم کند طبق قانون مجازات می‌شود.

مجازات مخفی کردن متهم به نوع جرم، شرایط موجود و شخص فراری‌دهنده بستگی دارد. در چنین مواقعی مراجعه به وکیل پایه یک دادگستری تهران می‌تواند به شما کمک کند و بر اساس علم و دانش خود راهکار‌های مناسبی را ارائه دهد که در موفقیت پرونده مؤثر است. در صورت وجود هر گونه ابهام می‌توانید سؤالات خود را در بخش کامنت‌ها مطرح نمایید.

مشاوره

تلفن تماس :
شبکه های اجتماعی :
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مشاوره
تلفن تماس :
شبکه های اجتماعی :
جدیدترین مقالات

مشاوره تخصصی حقوقی

در دعاوی حقوقی ، کیفری ، ملکی ، تجاری ، ایرانیان خارج کشور و خانواده