هرگاه دو یا چند نفر در امور تجاری و مفاد قراردادشان به تفاهم رسیده باشند و مبنای اصلی تصمیمگیریهای شرکت را، شخصیت شرکا قرار بدهند، آنها یک شرکت تضامنی تأسیس کردهاند. شرکتهای تضامنی شرکتهای شخصیای هستند که مسئولیت شرکا در آن نامحدود است. به عبارتی اگر شرکت در زمانی نتواند قرضها و بدهیهای خود را تسویه کند، هر یک از شرکا موظف هستند از دارایی و ثروت شخصی خودشان بدهی و کسری مالی شرکت را جبران و تسویه کنند؛ همچنین این نوع تجارتها دارای یک نام مخصوص به خودشاناند که حتماً در آن باید اسم یکی از شرکا برده شود. در این مطلب قصد داریم چگونگی تشکیل شرکتهای تضامنی را برایتان شرح دهیم. اگر شما قصد دارید وارد تجارت شوید پیشنهاد میکنیم تا انتهای این نوشته ما را همراهی کنید.
انتخاب نام شرکتهای تضامنی چگونه است؟
همانند همه شرکتهای تجاری که نام مخصوص به خودشان را دارند، شرکت تضامنی هم نیاز به نام مختص به خودش دارد. در نامگذاری شرکتها سلسله قوانینی وجود دارد ک طبق ماده صد و هفده قوانین تجارت، شرکتهای تضامنی باید نامی انتخاب کنند که از روی آن نام، ماهیت تضامنی شرکت مشخص باشد. در حالت کلی در انتخاب نام باید حتماً عبارت برادران یا شرکا برده شود، همچنین حدالامقدور اسم یکی از شرا در نام انتخابی قید شود.
چنین قوانینی برای نامگذاری به این خاطر است که، اسم انتخابی مورد نظر یکی از شاخصهای تایین شخصیت حقوقی واعتبار شرکت است. نام شرکتهای تضامنی باید به گونهای انتخاب شود که مفهوم کاری شرکت را به افراد ثالث و مشتریان مورد نظرخود، برساند.
نام انتخابی از دو بخش تشکیل میشود. بخش اول اسم بهتر است نام اصلی شرکت برده شود و در قسمت دوم، نام یک یا دو تا از شرکا ذکر شود. مانند شرکت تضامنی احمد صدر و شرکا.
ویژگی شرکتهای تضامنی چیست؟
- در قانون محدودیتی برای افزایش تعداد شرکا وجود ندارد اما برحسب مغتضای شرکت، باید یک تا دو نفر مأخذ خود را با هم به اشتراک گذاشته و شرکت را تأسیس کنند.
- عقد قرار داد یا توافق نامه از الزامات شرکت هاست، این قرار داد میتواند به صورت کتبی، شفاهی یا ضمنی بین اعضا به وجود بیاید و قابل ذکر است تمامی قوانین، تبصرهها و آییننامهها در آن برده شود.
- در همه شرکتها میبایستی امور قانونی رعایت شود. در شرکتها تضامنی هم باید قوانین اعمال و از انجام هرگونه اعمال غیر قانونی خودداری گردد.
- یکی از ویژگیهای بارز شرکت تضامنی مسئولیت نامحدود هر یک از شرکا است؛ به عبارتی همه اعضا به صورت مجزا مسئول تعهدات شرکت هستند به طوری که اگر مؤسسه توان پرداخت ودیه بستانکارها را نداشت، هر یک از شرکا موظف هستند کسری شرکت را از سرمایه شخصی خود تأمین کنند.
- هیچ یک از شرکا اجازه خارج کردن مزایا و سود خود را به طور جداگانه از شرکت ندارد؛ مگر این که همه سهامداران موافقت خود را اعلام کرده باشند.
- چشم گیرترین ویژگی شرکتهای تضامنی اعتماد متقابل شرکا به یکدیگر و همچنین اطمینان و درک بین سهامداران آن شرکت است. اگر این اطمینان خاطر بین اعضای شرکت وجود نداشته باشد یا از بین برود شرکت به مشکل برخورده و در نهایت ورشکسته خواهد شد.
مسئولیت مدیران شرکت تضامنی چیست؟
مدیران شرکت تضامنی نقش وکیلان شرکت را دارند. مصلحت و صلاح شرکا را مدیرعاملان آن شرکت تایین و اجرا میکنند. به علاوه اگر در مواقعی سهم الشرکهی شرکا کاهش پیدا کند، تا زمان جبران این کاهش منفعت، هیچ سودی به دیگر شرکا تعلق نمیگیرد؛ از این روی مدیرعاملان باید حسن نیت را پیشه راه خود قرار بدهند و صلاح کلی شرکت را در هر تصمیم در نظر داشته باشند.
همانگونه که گفتیم وظایف مدیران شرکتهای تضامنی در برابر شرکا، همانند وکیل در مقابل موکلش است؛ پس مدیران باید صلاح کلی شرکت را با رعایت حق همه شرکا رعایت کنند؛ در غیر این صورت دچار خطایی همچون خیانت در امانت شدهاند.
اگر شما عضو شرکای شرکتی هستید و حس میکنید مدیرتان خطایی انجام داده؛ پیشنهاد میکنیم با یک وکیل پایه یک دادگستری ارتباط برقرار کرده و مشاوره حقوقی لازم در این مورد را دریافت کنید.
انحلال شرکتهای تضامنی چیست؟
پایان و تمام شدن همه فعالیتهای یک شرکت به معنای انحلال آن شرکت است. همان گونه که برای راهاندازی شرکت به صورت قانونی به اداره ثبت مؤسسات مراجعه میگردد؛ هنگامی که شرکتی بخواهد به فعالیت خود پایان بدهد؛ همه شرکا باید به اداره ثبت شرکتها و مؤسسات غیر تجاری مراجعه کرده و انحلال شرکت خود را به طور قانونی ثبت کنند.
طبق قانون اگر شرکتی:
- کاملاً ورشکسته شده باشد.
- یکی از اعضای شرکت ورشکسته شده باشد.
- یکی از اعضا فوت کند.
- همهی اعضا در مورد انحلال شرکت به توافق برسند.
- شرکت به هدف و مقصود نهایی خود رسیده باشد.
- شرکت برای مدت زمان معیین تأسیس شده باشد و مدت زمانش به اتمام برسد.
- دادگاه بنا به دلایلی حکم به پایان دادن فعالیت آن شرکت داده باشد.
- و…
میتواند به فعالیتهای خود پایان بدهد.
نحوه ثبت شرکت تضامنی، به چه صورت است؟
برای تأسیس و ثبت شرکت تضامنی، شما باید طی فراهم کردن مدارک مورد نیاز ، به سایت اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیر تجاری مراجعه کرده و بعد از پشت سرگذاشتن مراحل قانونی، شرکت خود را ثبت رسمی کنید.
با توجه به قانون تجارت نیاز است همه سرمایه نقدی تادیه و سهم الشرکه غیر نقدی به شرکت واگذار شود.
شرکا ابتدا قراردادی طبق قوانین کشوری تهیه و تنظیم میکنند سپس با انتخاب نام مناسب آن را در سایت ثبت میکنند..
در قوانین اعلام شده، مقدار معینی از سرمایه برای شروع کار شرکتها تایین نشده است پس شما میتوانید با کمترین سرمایه یک شرکت تأسیس کنید.
در شرکت نامهای که تنظیم میشود، اطلاعاتی همچون نام هر یک از اعضا، نام کامل شرکت، موضوع و هدف نهایی شرکت، نشانی دقیق شرکت، محل اقامت اعضا، نحوه تقسیم سود و زیان، شماره شناسنامه هر یک از اعضا و….باید ذکر و ثبت شود.
مدرک مورد نیاز جهت ثبت شرکت تضامنی چیست؟
نحوه ثبت شرکتهای تجاری، فرآیندی دشوار و پیچیده است.
برای سهولت فرآیند ثبت شرکتتان بهتر است قبل ازهر اقدامی مدارک مورد نیاز را تهیه و تکمیل کنید.
- تنظیم شرکت نامه به عنوان قرار داد رسمی ( الزامی )
- تنظیم اساس نامه (اخیاری)
- تقاضانامه
- اصل و کپی شناسنامه، کارت ملی، کارت پایان خدمت یا کارت معافیت ازسربازی
- گواهی تادیه تمام ثرمایه شرکت
- پرکردن فرم تعیین نام
- اصل و کپی وکالتنامه از وکیل داد گستری
- ارائه گواهی عدم سو پیشینه
- ارائه صورت جلسه هیأت مدیران
- ارائه صورت جلسهی مجمع عمومی مؤسسین
بعد از تهیه هر یک از موارد ذکر شده، اساس نامه، تقاضانامه و شرکت نامه باید توسط تک تک اعضا و شرکای شرکت تضامنی امضا شود؛ سپس همه مدارک در سایت اداره کل شرکتها و مؤسسات بارگذاری و ثبت بشود.
شما موظف هستید بعد اتمام فرآیند ثبت نام در سایت ،همه مدارک را با پست برای اداره ارسال کنید.
سخن پایانی
در این نوشته سعی کردیم در مورد چیستی شرکت تضامنی و مراحل تشکیل چنین شرکتهایی، توضیح جامع ای خدمتتان ارائه کنیم.
درشرکتهای تضامنی شخصیت شرکا،محور اصلی فعالیت شرکت است. زمانی که بدهی ای برای چنین شرکتهایی پیش بیاید،تنها شریک ضامن مسئول پرداخت بدهی است. راهاندازی چنین شرکتهای بیشتر برای جلب اعتماد مشتریان است؛ زیرا مشتریان میدانند در مواجه با مشکلات، در نهایت با یک یا دو نفر روبه رواند و با خود شرکت نیاز نیست، درگیر شوند.
کسانی که عضو شرکتهای تضامنی میشوند آگاهاند که به راحتی میتوانند بدهی خود را جبران کنند؛ با این حال ما به شما پیشنهاد میکنیم قبل از تأسیس یا همکاری با هر نوع شرکتی با بهترین وکیل حقوق در تهران یا دیگر شهرها موضوع را مطرح کنید و بعد از گرفتن مشاورههای لازم فعالیت خود را آغاز کنید.
سؤالات متداول
شرکت تضامنی چیست؟
شرکتی تجاری دارای نام مخصوص و تعداد دو یا چند اعضا که با مسئولیت تضامنی تشکیل میشود.
تهیه اساسنامه و شرکت نامه برای شرکتهای تضامنی الزامی است؟
داشتن اساس نامه اختیاری میباشد ولی تهیه شرکت نامه الزامی است.
آیا در شرکت تضامنی،مدیر میتواند شخصی خارج از شرکت باشد؟
بله،مدیر میتواند شخص قابل اعتمادی خارج از شرکت باشد.