یکی از زیر مجموعههای شرکت سهامی شرکت سهامی خاص است که حداقل سه شریک اقدام به تأسیس آن میکنند. سرمایه این شرکت به وسیله مؤسسین آن تأمین شده و این سرمایه به سهام تبدیل میشود. سهام شرکت سهامی خاص را در بورس نمیتوان خرید و فروش کرد؛ اما سهامدارنش قادر هستند یا موافقت و رضایت شرکا آن را به دیگری واگذار کنند.
۳۵ درصد از کل سرمایهای که توسط سهامداران تأمین شده در بانک سپردهگذاری میشود و در هنگام پرداخت بدهیهای شرکت، هر شخص نسبت به میزان سرمایه خود مسئولیت دارد. در این مقاله قصد داریم خصوصیات این شرکت را برایتان بیان و شما را با قوانین حاکم بر آن آشنا کنیم. همچنین مروری بر کاربردهای وکیل شرکت در تهران در این رابطه خواهیم داشت. پس را انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
خصوصیات شرکتهای سهامی خاص
شرکتهای سهامی خاص دارای ویژگیهایی است که به ذکر آنها میپردازیم.
- حداقل سرمایهای که این شرکت برای تشکیل و ثبت احتیاج دارد ۱۰۰ هزار تومان است و افراد قادر خواهند بود با کمتر از این مبلغ اقدام به تشکیل شرکت کنند.
- برای تشکیل شرکت سهامی خاص حداقل ۳ مدیر یا بیشتر نیاز است و و با کمتر از ۳ نفر امکانپذیر نیست.
- از خصوصیات شرکتهای سهامی خاص این است که سهام آن قابل فروختن نیست و سهامداران میتوانند در صورت موافقت بقیه سهامداران و مدیران به دیگری منتقل کنند.
- در این شرکت، سهامدارن تنها به انداره میزان سهامی که در شرکت سرمایهگذاری کردهاند، مسئولیت دارند و هیچ گونه تعهدات مالی در برابر بدهیهای سازمان ندارند.
- اوراق قرضه که به عنوان بخشی از بدهیهای شرکت است در شرکت سهامی خاص قابلیت انتشار را ندارد.
- تصمیمگیری در شرکتهای سهامی خاص بسیار آسان و سریع است و معمولاً رأی اکثریت سهامدارانی که بیشترین سهام را در شرکت دارند، تصمیمهای نهایی را تعیین میکند.
دانستن این خصوصیات به شما در تأسیس این شرکت کمک زیادی میکند.
نکات حقوقی مربوط به شرکتهای سهامی خاص
اگر بخواهیم شرکتها را دستهبندی کنیم، شرکتهای سهامی خاص زیرمجموعه شرکتهای سرمایهای قرار میگیرند. چیزی که در این شرکت بسیار اهمیت دارد سرمایه است. در این نوع شرکتها، نام شرکت باید جدا از نام شرکا و مستقل باشد. در ادامه تعدادی از نکات حقوقی مربوط به شرکتهای سهامی خاص را برای شما بیان میکنیم.
نامگذاری شرکت سهامی خاص
از نکات مهمی که باید هنگام نامگذاری شرکت به آن توجه کرد این است که باید نامی مستقل برای شرکت در نظر گرفت و از عبارت شرکت سهامی خاص در کنار نام شرکت استفاده شود. در غیر این صورت سازمان مورد نظر ثبت نخواهد شد.
تأمین سرمایه شرکت سهامی خاص
در شرکتهای سهامی خاص، سرمایه شرکت توسط مؤسسان و سهامداران تأمین میشود و عرضه سهام به صورت عمومی در بورس انجام نمیشود. اگر این نوع شرکت تمایل داشته باشد سهام خود را در بورس عرضه کند، باید به شرکت سهامی عام تبدیل شود.
تغییر تابعیت شرکت سهامی خاص
یکی از مواردی که قانونهای وضع شده بر شرکت را تعیین میکند، تابعیت آن است. مثلاً شرکتی با تابعیت ایرانی تشکیل، ثبت و انحلال آن بر اساس قوانین ایران انجام خواهد شد و تغییر تابعیت شرکتهای سهامی خاص امکانپذیر نیست.
مبلغ اسمی سهم شرکت سهامی خاص
از آن جا که این گونه در تعیین مبلغ اسمی سهام هیچ گونه محدودیتی ندارد؛ بنابراین مبلغ اسمی سهم میتواند معادل ۱۰۰ میلیون تومان یا بیشتر باشد. پس افزایش سرمایه از طریق بالا بردن مبلغ اسمی سهام موجود، در این شرکتها امکانپذیر است. به دلیل این که در شرکتهای سهامی خاص، عرضه عمومی سهام انجام نمیشود، هیچ کدام از مواردی مانند طرح اعلامیه پذیرهنویسی، کسب مجوز پذیرهنویسی از بورس و انجام و احراز آن در این شرکت صورت نمیپذیرند.
سود خالص مالی شرکت سهامی خاص
در شرکتهای سهامی خاص نباید بیش از ۶ درصد سود، به عنوان پاداش به هیئت مدیره داده شود. به عبارتی سود خالصی که به سهامداران پرداخت میشود باید ۹۴ درصد از سود شرکت باشد.
صدور اوراق قرضه برای شرکت سهامی خاص
صدور اوراق قرضه برای شرکتهای سهامی خاص ممکن نیست.
قوانین ثبت شرکت سهامی خاص
هنگام ثبت شرکتهای سهامی خاص باید قوانینی را رعایت کرد. قوانین ثبت شرکت سهامی خاص عبارتند از:
- حداقل سرمایهای که برای ثبت شرکتهای سهامی خاص باید در نظر گرفت یک میلیون است.
- سپرده کردن ۳۵ درصد از سرمایه شرکت در حساب ویژه، به هنگام ثبت از الزامات است.
- تعداد مدیران حداقل ۳ نفر است.
- تعداد سهامداران حداقل ۳ نفر است.
- وجود ۲ بازرس خارج از اعضاء هیأت مدیره
- هیچ گونه محدودیتی در مبلغ اسمی سهام شرکتهای سهامی خاص وجود ندارد.
انواع سهام در شرکت سهامی خاص
انواع سهام در شرکت سهامی خاص شامل موار زیر است:
- سهام با نام: سهامی است که نام دارنده آن در سند قید میشود و دلالت بر مالکیت شخصی معین دارد.
- سهام بی نام: اسم دارنده در آن ذکر نمیشود و سند در وجه حامل است.
- سهام ممتاز: در صورتی که شرکت به افراد متخصص و افزایش سرمایه نیاز داشته باشد و از طریق عادی نتوانند متخصصان و سرمایه لازم را جلب کنند، اقدام به انتشار سهام ممتاز میکنند. افراد میتوانند با پرداخت نصف قیمت اسمی سهام آن را خریداری نمایند.
مزایای تأسیس شرکت سهامی خاص
تأسیس این گونه شرکتها دارای مزایای است که در ادامه تعدادی از آنها را برای شما ذکر میکنیم.
- شرکتهای عمرانی، تولیدی، نفت یا پتروشیمی، شرکتهای بورس و یا شرکتهای دولتی تمایل زیادی به ثبت شرکتهای سهامی خاص دارند.
- از مزایای تأسیس شرکت سهامی خاص میتوان به این نکته اشاره کرد که این شرکتها اعتبار بیشتری نزد بانکها دارند و برای اعطای وام و شرکت در مناقصات گزینه مناسبی هستند.
- از آن جایی که سرمایه شرکت به سهام تبدیل میشود، نقل و انتقال سهام به راحتی انجام میشود.
- مسئولیت هر سهامدار به اندازه سهمش در شرکت است.
- سهامداران در انتخاب اعضای هیئت مدیره نقش دارند.
- به دلیل تبدیل سرمایه این سازمانها به سهم، هر شخصی قادر است به اندازه توانایی خود اقدام به خرید سهام کند.
این مزایا باعث شده که شرکتهای سهامی خاص متقاضیان بیشتری نسبت به شرکت سهامی عام داشته باشد.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت شرکت سهامی خاص
- دو برگ از اظهارنامه شرکت سهامی خاص، کامل کردن آن و در نهایت امضاء زیر اظهارنامه توسط کلیه سهامداران
- دو جلد اساسنامه شرکت سهامی خاص که در زیر تمام صفحات آن امضاء کلیه سهامداران موجود باشد.
- دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومی مؤسسان که سهامداران و بازرسین آن را امضاء کرده باشند.
- دو نسخه صورت جلسه هیئت مدیره که زیر آن امضاء مدیران منتخب مجمع ثبت شده باشد.
- فتوکپی شناسنامه کلیه سهامداران و بازرسین برابر اصل شود.
- ارائه گواهی پرداخت حداقل ۳۵ درصد سرمایه شرکت از بانکی که شرکت در آن حساب باز کرده است.
در صورتی که مقداری از سرمایه شرکت آوردهی غیر نقدی باشد لازم است تقویم نامه کارشناس رسمی دادگستری ارائه داده شود و در صورتی که بخشی از سرمایه شرکت را اموال غیر منقول تشکیل دهد، ارائه اصل سند مالکیت ضروری است.
- در صورت اعلام کارشناس اداره ثبت شرکتها، ارائه مجوز لازم است.
- از دیگر مدارک مورد نیاز جهت ثبت شرکت سهامی خاص کپی کارت ملی است.
کلیه شرکتهای سهامی خاص وظیفه دارند برای ثبت سهام شرکت، اقدام به تهیه یک جلد دفتر سهام نمایند و تغییرات سهام نیز طبق مقررات در آن ثبت گردد.
نحوه تأسیس شرکت سهامی خاص
قانونگذار در ماده ۲۰ لایحه قانونی ۱۳۴۷ تشریفات سادهای را برای تأسیس شرکتهای سهامی خاص در نظر گرفته است. نحوه تأسیس شرکت سهامی خاص به صورت زیر است:
امضای اساسنامه
امضای اساسنامه توسط شرکای شرکت سهامی خاص یا وکیل آنها الزامی است. اصولاً در این شرکتها دوره تأسیس وجود ندارد؛ به همین دلیل تهیه طرح اساسنامه و تصویب بعدی آن ضروری نیست.
تعهد سرمایه
حداقل سرمایه لازم برای تأسیس شرکتهای سهامی خاص یک میلیون ریال است که باید تماماً تعهد شود و ۳۵ درصد آن نزد بانکی که در آن حساب افتتاح میشود سپردهگذاری میگردد. در صورتی که بخشی از سرمایه شرکت آورده غیر نقدی باشد باید توسط کارشناس رسمی وزارت دادگستری تسلیم و تقویم شود.
انتخاب مدیران و بازرسان
انتخاب مدیران و بازرسان از شروط تشکیل این نوع سازمان هاست و لازم نیست این کار در مجمع عمومی مؤسس صورت بگیرد؛ اما قبول سمت مدیران و بازرسان شرکت باید به صورت کتبی انجام شود.
نتیجهگیری
شرکت سهامی خاص، شرکتی است که حداقل ۳ نفر میتوانند با شراکت یکدیگر اقدام به تأسیس آن کنند. قوانین و مقررات مربوط به این شرکت در هر کشوری متفاوت است و افراد باید با توجه به تابعیت شرکت در ثبت یا انحلال آن قدم بردارند. مسئولیت و تعهدات مالی هر فرد به میزان سرمایهای است که در شرکت دارد. شرکتهای عمرانی، تولیدی، نفت یا پتروشیمی، شرکتهای بورس تمایل زیادی به ثبت شرکتهای سهامی خاص دارند زیرا این گونه شرکتها اعتبار زیادی نزد بانکها دارند و به راحتی میتوانند اقدام به گرفتن وام کنند. امضای اساسنامه، تهعد سرمایه و انتخاب مدیران و بازرسان از تشریفات تأسیس شرکتهای سهامی خاص است. در صورت وجود ابهام میتوانید سؤالات خود را در بخش کامنتها مطرح نمایید.
سؤالات متداول
- آیا سهام شرکت سهامی خاص قابل انتقال است؟
اگر یکی از شرکا بخواهد سهم خود را انتقال دهد، با موافقت بقیه سهامداران میتواند سهمش را به شخص دیگری واگذار کند.
- انواع سهام در شرکت سهامی خاص را نام ببرید.
سهام بانام، بی نام و ممتاز
- سرمایه شرکتهای سهامی خاص چگونه تأمین میشود؟
سرمایه شرکت توسط مؤسسان و سهامداران تأمین میشود و عرضه سهام به صورت عمومی در بورس انجام نمیشود.