اتهام انتسابی یعنی جرمی را به فرد دیگر نسبت دهند. در صورتی که جرمی رخ دهد و مراجع قضایی وارد عمل شوند، مراحلی برای تعیین اتهام طی میشود. در این مراحل، مقامات قضایی باید اقداماتی از جمله حفظ آثار و علائم جرم، جمعآوری ادله، شناسایی، جلوگیری از اخفا و فرار متهم را انجام دهند. در مرحله تحقیقات مقدماتی، مقامات قضایی باید ابتدا اطلاعات و شواهد مربوط به جرم را جمعآوری کنند. سپس با تحلیل این اطلاعات و شواهد، اتهام مشخص میشود. در این مرحله، مقامات قضایی باید به دقت و با رعایت قوانین و مقررات مربوطه، اقدامات لازم را انجام دهند تا اتهام به شخص صحیح نسبت داده شود. در صورتی که اتهام به شخصی نسبت داده شود، او دارای حق دفاع است و میتواند با استفاده از خدمات یک وکیل، دفاع خود را در دادگاه انجام دهد. وکیل میتواند با تحلیل ادله و شواهد موجود، بهترین دفاع را برای موکل خود ارائه دهد و از حقوق او در دادگاه دفاع کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در قبال اتهام انتسابی و دریافت کمک از وکیل کیفری در ادامه همراه ما باشید.
چگونه از اتهام انتسابی دفاع کنیم؟
بهتر است بدانید شما به عنوان متهمی که مورد اتهام جرمی قرار گرفته است؛ حق دفاع از خود در دادگاه مربوطه و در محضر قاضی را دارید. از این رو باید بعد از دریافت احضاریه دادگاه در زمان مناسب، در جلسه دادگاه کیفری حاضر شوید و با بهترین ادله و مدارک و شواهدی که بتواند بیگناهی شما در این اتهام را اثبات کند، از خود دفاع کنید. یکی از بهترین گزینهها برای شما ارتباط با وکیل اتهام انتسابی است. چنین وکیلی از دفاعیههای قوی برای دفاع از حق موکلان خود در دادگاه استفاده میکند. در صورتی که در پی اثبات حق خود هستید باید با وکیل خود صادقانه ارتباط برقرار کرده و هر آنچه میدانید را در اظهارات خود نزد وکیل بیان کنید. یک وکیل کیفری میتواند با نکته سنجی در پی ریزترین نکات و شواهد موجود در پرونده باشد تا با مستنداتی قوی در دادگاه حاضر شود. علاوه بر این چنین فردی با روند قضایی رسیدگی به پرونده شما آشناست و میتواند رویکردهای دفاعی مناسبی را با شما در میان بگذارد.
تمامی این اعمال قانونی میتوانند در مجموعهای به اسم دفاع از اتهامات انتسابی و جهت رفع اتهام انتسابی انجام شوند.
جرم انتسابی چیست؟
هنگامی که یک عمل مجرمانه در کشور رخ میدهد مقامات قضایی و نیروهای انتظامی در جهت تحقیقات اولیه و ثبت جرم در محل وقوع آن حاضر شده و در جهت حفظ و نگهداری از تمامی شواهد و آثار و مدارک وقوع جرم میکوشند؛ زیرا اینها تمام آنچه هستند که برای اثبات جرم در دادگاه کیفری نیازند. تمامی شواهد و مدارک ثبت شده در محل وقوع جرم مورد بررسی دادستان قرار گرفته و بعد از احراز جرم پرونده به دادگاه فرستاده میشود. قاضی مسئول بررسی پرونده و تمامی ادله اثبات دعوی است تا با استفاده از آنها مجرم یا مجرمان را شناسایی کرده و اتهام ارتکاب جرم را به آنها نسبت دهد. اتهام در معنای لغوی به معنی نسبت دادن یک عمل مجرمانه به فردی دیگر است. چنین متهمی حتی با وجود تمامی مدارک و ادلهای که در ظاهر جرم او را اثبات میکنند، حق دفاع از خود را دارد و تا زمانی که بتواند بیگناهی خود را ثابت کند اتهام او از نوع اتهام انتسابی است. با این وجود و بنا بر قانون ایران میتوان گفت هیچ متهمی مجرم نیست مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.
ضرورت تفهیم اتهام انتسابی چیست؟
تفهیم اتهام به منظور توضیح و توجیه اتهام برای فرد متهم است. به این منظور قاضی پرونده باید بعد از احضار متهم انتسابی جرمی که به او نسبت داده شده است و تمامی مدارک و ادلهای که او را متهم ردیف اول این جرم کرده است را برای او توضیح داده و شفافسازی کند. تفهیم اتهام انتسابی حق متهم است و میتوان گفت یکی از دلایل ضرورت این موضوع اطلاع متهم از آنچه به او نسبت داده شده و دفاع از خود حتی با زبانی ساده در محضر قاضی است.
همانطور که گفته شد تفهیم اتهام انتسابی از حقوق اولیه متهم است به این منظور قاضی باید در وهله اول تمامی مدارک و شواهدی که بر علیه متهم است را جمعآوری کند و با استفاده از آنها اتهام خود را به فرد توضیح دهید. در قدم بعدی نیز متهم حق دفاع از خود را دارد در این صورت حتی اگر هیچ سواد حقوقیای نداشته باشد میتواند با زبانی ساده و با استناد بر مدارک خود یا حتی با همکاری یک وکیل پایه یک دادگستری از حق خود دفاع کند. این موضوع میتواند قاضی پرونده را نسبت به جرم رخ داده شده و زوایای پنهان آن نیز آگاه کند و تمامی اقدامات لازم برای پیگیری پرونده از سر گرفته شود.
باید در نظر داشته باشید که در صورت عدم تفهیم اتهام، اقدامات قضایی ارزشی نخواهد داشت و این موضوع به قدری از ضرورت بالایی برخوردار است که در هر بازجویی از متهم باید برای او تفهیم اتهام صورت گیرد.
انواع اتهام انتسابی
اتهامات انتسابی را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
اتهام انتسابی فعلی
زمانی که فردی با صحنهسازی و سو استفاده از مدارک و شواهدی که در دست دارد اقدام به مجرم نشان دادن دیگران کند، به این نوع اتهام، اتهام انتسابی فعلی گفته میشود. در این راستا شاکی میتواند از جاسازی مدارک و شواهد در محل زندگی یا ماشین و لباسهای متهم انتسابی نیز استفاده کند.
اتهام انتسابی قولی
نوعی از اتهام انتسابی است که در آن از روشهای گفتاری، استفاده از رسانههای اجتماعی یا حتی اسناد چاپ شده برای نسبت دادن اتهام به فرد استفاده میکنند. این اتهام در مراکز عمومی مطرح میشود.
اعاده حیثیت در اتهام انتسابی
اعاده حیثیت یکی از اصول اجتماعی در قانون کشور میباشد که به این منظور در صورتی که فردی با اعمال خود حقی را از دیگری ضایع کند یا به او ضرری برساند، باید ضرر وارد شده را برای فرد جبران کند. اعاده حیثیت در اتهام انتسابی نیز یکی از این موارد اجتماعی در بطن قانون حقوقی کشور است. به این منظور در صورتی که فردی به دیگری اتهامی وارد کند و متهم درگیر مراحل دادرسی قضایی در دادگاه شده، به این منظور آبروی او در محل زندگی و نزد خانواده و همکاران و دوستان مورد خدشه واقع شود، اگر اتهام ثابت نشود، شاکی باید برای متهم انتسابی جبران کند. در چنین مواقعی فرد میتواند برای جبران آبرو و حیثیت نشانه رفته خود با یک وکیل اعاده حیثیت ارتباط گرفته و جهت اقدام به شکایت از اتهامات انتسابی وارد شده به خود اقدام نماید.
خلاصه مطلب
در این مطلب از سایت دادورزان برای بررسی دقیقتر عنوان اتهام انتسابی چیست؟ همراه شما بودیم و به بررسی اطلاعات جامعی در این رابطه پرداختیم. امیدواریم مطالب بیان شده برای شما مفید واقع شود و با استفاده از آنها بهترین نتایج را برای پرونده خود کسب کنید. در پایان ضروری است که بدانید به طور معمول اتهام با توجه به پیچیده بودن چنین پروندههایی نیاز است از یک وکیل متخصص استفاده کنید. برای ارتباط با وکیل متخصص اتهام انتسابی میتوانید با شماره ۰۹۱۹۲۳۲۹۷۸۷ در ارتباط باشید. پاسخگوی سوالات شما در بخش کامنتها خواهیم بود.