یکی از جرمهای سنگین در همه کشورها، جرایم مواد مخدر است. در قانون کشور ما، بیشترین مجازاتها برای صادر کردن مواد مخدر در نظر گرفته میشود. در قانون مبارزه با مواد مخدر، با توجه به نوع ارتکاب جرم اعم از خرید و فروش مواد مخدر، نوع و میزان مواد، چگونگی مصرف و فروش آن، صادرات و قاچاق انواع مواد، مجازاتهای مختلفی برای مجرم ابلاغ میشود. ناگفته نماند کلیه ثروت و اموالی که از راه صادرات یا قاچاق مواد مخدر به دست بیاید، طبق قانون به نفع دولت ضبط خواهد شد. اگر شما به صورت خواسته یا نا خواسته درگیر جرایم مواد مخدر شدهاید؛ توجه داشته باشید که مجازاتهای مربوط به مواد مخدر جز مجازاتهای سخت با عواقب جبران ناپذیر محسوب میشوند، پس پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با انواع جرایم و پاسخ به سؤالاتتان در مورد مجازات صادرات مواد مخدر و… تا انتهای این مطب همراه ما باشید.
به چه چیزی مواد مخدر میگویند؟
به هر نوع ترکیب شیمیایی که پس از مصرف سیستم عصبی و فعالیت مغز را تا تحت شعاع قرار بدهد، مواد مخدر نامیده میشود. مواد مخدر دارای زیر مجموع بسیار بزرگی است. هر نوع از مواد مخدر تأثیر بسزایی رو فعالیتهای مغزی میتواند داشته باشد. مصرف و تزریق مواد گاهی فعالیت ذهن را کند و گاهی فعالیت مغز را زیاد میکند، در مواقع زیادی هم باعث حالتهای غیر عادی و هزیان در مصرفکننده میشود. مصرفکنندگان مواد مخدر، مواد را با خوردن، کشیدن، تزریق در رگ، تزریق در ماهیچه، استنشاق، چکاندن در چشم و… استفاده میکنند. بیشترین تأثیرات مصرف مواد روی مغز رخ میدهد. در مغز انسان گیرندههای عصبی حساسی وجود دارد، زمانی که کسی مواد مصرف کند، در مغز او موادی به نام نوراپی و دوپامین ترشح میشود که مصرفکننده به طور آنی سر خوشی و لذت زیادی احساس میکند.
همین احساس لذت و دریافت شادی فوقالعاده در مصرفکنندهی مواد، باعث میشود ذهن او بخواهد آن حس هیجانی را دوباره تجربه کند و این کشش و تمایل ذهن به تکرار این حس، باعث اعتیاد خواهد شد.
جرم وارد کردن مواد مخدر به کشور چیست؟
طبق ماده یک بند دو، هر شخصی که مواد مخدری از هر نوع، حتی روان گردانهای غیر دارویی را، با هر وسیلهای و از هر طریقی(زمینی، هوایی، دریایی ) به کشور وارد کند، مجرم شناخته شده و با حکم دادگاه باید بازداشت شود. قاضی مواد مخدر با در نظر گرفتن شرایط موجود همچون حجم و میزان مواد، سابقه قبلی مجرم، چگونگی دستگیری مجرم، میزان مقاومت یا همکاری او و از همه مهمتر نوع مواد مخدر؛ قوانین را بررسی کرده سپس حکم را صادر میکند. صادر کردن مواد مخدر یا وارد کردن آن، با توجه به نوع مواد وارد شده، مجازاتهایی همچون حبسهای کوتاه و بلند مدت، جریمههای نقدی، شلاق، محروم شدن از یک سری خدمات اجتماعی و در صورت سنگین بودن جرم مجازات اعدام را برای مجرم در پی خواهد داشت.
با در نطر گرفتن مجازاتهایی که در بالا بیان کردیم، مجرمانی که به جرم واردات مواد ستگیر شدهاند، به صلاحشان است که هر چه سریعتر به وکیل پایه یک دادگستری مراجعه و مشاوره حقوقی لازم را دریافت کنند.
قاچاق مواد مخدر به چه صورت است؟
یکی از جرمهای چند وجهی و کیفری، قاچاق مواد مخدر است. در اکثر موارد قاچاق مواد مخدر توسط گروهها وسازمانهای قاچاق صورت میگیرد؛ اما در مواقعی هم افراد به صورت انفرادی این جرم را مرتکب میشوند. سوداگر یا قاچاقچی به فردی گفته میشود که هر نوع مواد اعتیادآوری را از کشور به طور غیر قانونی خارج یا وارد کند. قاچاق مواد مخدر یا صادر کردن مواد مخدر یکی از جرمهایی است که برای هر کشوری تبعات زیادی به همراه میآورد. هنگامی که قاچاق مواد مخدر در کشوری افزایش پیدا کند، در پی آن اعتیاد هم افزایش پیدا خواهد کرد، از آنجایی که مواد مخدر بیشترین تأثیر را روی جوانان هر کشوری دارد و در دراز مدت با از بین بردن ریشههای اخلاقی جامعه، باعث گسترش فساد و دزدی در کشور میشود، قانون سرسختترین مجازاتها را برای این مورد در نظر گرفته است.
مجازات قاچاق مواد مخدر چیست؟
مجازاتهای قاچاق مواد مخدر در طول زمان دچار تحولات چشمگیری نشدهاند اما تغییراتی در میزان مجازاتها صورت گرفته است، با این حال قانون با هر نوع ارتکاب جرمی که مربوط به مواد مخدر بوده، قاطعانه و با جدیت برخورد کرده است.
برخی از مجازاتهای قاچاق مواد مخدر یا صادر کردن مواد مخدر عبارتند از:
- اعدام
- حبس
- شلاق
- مصادره و ضبط اموال
- جزای نقدی
- تبعید
- و….
مجازاتهای گفته شده با توجه به صنعتی و سنتی بودن مواد؛ همچنین حجم و جرم مواد مخدر متفاوت است.
طبق ماده پنج قانون مبارزه با مواد مخدر، مجازات حمل و نقل، خریدو فروش، نگهداری و مصرف مواد مخدر سنتی؛ همچون تریاک،شیره تریاک، شیره تریاک، بنگ، چرس و… نسبت به خرید، نگهداری، فروش، مصرف و صادر کردن مواد مخدر صنعتی، همچون کوکائین، شیشه، هروئین، مرفین و… خیلی خیلی کمتر است؛ به عبارتی قانون در مورد مواد مخدر صنعتی که ترکیبات شیمیایی بیشتری داشته و بر ذهن مصرفکننده اثرات مخربتری میگذارد، سختگیری بیشتری کرده است.
مجازات صادرات تریاک به چه صوررت است؟
سبکترین مجازاتها در صادر کردن مواد مخدر، مربوط به صادرات تریاک است. در این بخش سعی میکنیم برخی از این مجازاتها را برایتان شرح دهیم اما لازم به ذکر است که مجازاتهای بیان شده با توجه به شرایط مجرم، میتوانند تغییر کنند.
- وزن تریاک زیر پنجاه گرم باشد: جریمه نقدی تا چهار میلیون ریال تا پنجاه ضربه شلاق
- جرم تریاک بیشتر از پنجاه گرم تا پانصد گرم باشد:از چهارمیلیون ریال تا پنجاه میلیون ریال جزای نقدی و در صورت صلاح دید قاضی بیست تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و سه سال حبس
- وزن تریاک پانصد گرم تا پنج کیلو گرم باشد: از پنجاه میلیون تا دویست میلیون جزای نقدی، پنجاه تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و اگر قاضی صلاح ببیند از سه تا پانزده سال حبس.
- وزن تریاک بیشتر از پنج کیلو گرم باشد:ظبظ و مصادره همه اموال و اعدام، بعلاوع تأمین هزینه زندگی متعارف برای خانواده مجرم
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم، تفاوت مواد سنتی و صنعتی و مجازات صادر کردن مواد مخدر و… را برایتان شرح دهیم. قانونها و مجازات موجود برای صادرات مواد مخدر به شدت سنگین است و به طبع عواقب زیادی در زندگی شخصی و خانوادگی مجرمها خواهد داشت. واردات و صادرات مواد مخدر، جدای از خلاف قانون بودنش، کار غیر بشر دوستانهای میتواند باشد. در هر نقطه از جهان مواد مخدر بیشترین آسیب را به نوجوانها و جوانان وارد میکند. توصیه ما به شما این است که حدالامقدور از هرگونه مواد مخدر دوری کنید اما اگر به اشتباه جرمی مرتکب شدید و قصد مراجعه به دادگاه را داشتید قبل از هرگونه اقدام با بهترین وکیل مواد مخدر تهران و دیگر شهرهای بزرگ مشورت کنید. گرفتن مشاوره حقوقی از بهترین وکیل کیفری که تجربه و تبحرکافی در این زمین را داشته باشد، در دادگاه کمک ویژهای به شما خواهد کرد.
سؤالات متداول
آیا مجازات حبس مواد مخدر میتواند به جزای نقدی تبدیل شود؟
بله، طبق مصوبه جدید اگر حکم حبس کمتر از سه ماه باشد با صلاح دید قاضی حکم حبس به پرداخت وجه نقد قابل تغییر است.
بیشترین و سنگینترین حکم در مواد مخدر چیست؟
حبس ابد، اعدام، ضبط کلیه اموال
آیا مجازات مربوط به مواد مخدر صنعتی و سنتی با هم تفاوتی دارد؟
بله، مجازات مواد مخدر سنتی خیلی سبکتر از مواد مخدر صنعتی است.