اعاده حیثیت

اعاده حیثیت

ممکن است که فردی به شما تهمتی ناروا وارد کند و شما باید با روش مقابله با آن آشنا باشید. اعاده حیثیت وقتی قابل پیگیری می باشد که شخصی با طرح شکایت موجب تنزل آبرو و آسیب به حیثیت اجتماعی شخص دیگری شود. به عبارتی دیگر اگر شخصی انسانی دیگر را متهم به جرمی کرده باشد و ثابت بشود که این چنین جرمی رخ نداده است، طرف مقابل به دلیل هتک حیثت و همچنین برای بازگرداندن آبروی از دست رفته خویش می ‌تواند از شخص افترا زننده که با شکایت غیر واقعی وی باعث آبرو ‌ریزی شده است، شکایت و درخواست اعاده حیثت داشته باشد.می توانید از یک وکیل پایه یک دادگستری کمک بگیرید چراکه وکلای مجرب از قانون آگاهی کامل دارند و در جریان احقاق حق به شما کمک می کنند.

اعاده حیثیت در قانون جدید مجازات اسلامی

در قوانین و مقررات جدید مجازات اسلامی، مجازات‌ های بازدارنده حذف شده اند و همچنین سه بخش حدود، قصاص و دیات دچار تغییراتی شده اند. با این حال باید بیان کرد که در مورد اعاده حیثیت تغییری در قانون ایجاد نشده است و این موضوع در قسمت تعزیرات قانون مجازات اسلامی مورد اشاره مستقیم قرار گرفته است. به صورت کلی برای اعاده حیثیت، فردی که آبرو و حیثیت او لکه‌دار شده است، می‌تواند در دادگاه به طرح شکایت افترا، مبادرت نماید. در این حالت فرد افترازننده مطابق با قانون و همچنین حکم دادگاه مجرم شناخته می شود و مجازات خواهد شد. البته لازم است بدانید که مساله افترا و همچنین هتک آبرو، یک بعد مهم با اسم معنوی نیز دارد و طبیعتا شخص آسیب‌ دیده باید این امکان و صلاحدید را داشته باشد که به جهت جبران خسارت معنوی خویش نیز درخواست بدهد.مساله جبران خسارت معنوی ناشی از هتک حیثیت، در ماده ۱ قانون مسئولیت مدنی مورد اشاره قرار گرفته است اما با این وجود، اصولا دادگاه‌ ها در جهت جبران کردن خسارت های معنوی ناشی از افترا حکم صادر نخواهند کرد.

مجازات اعاده حیثیت کیفری

مجازات اعاده حیثیت کیفری

بر اساس  ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی، دادگاه مخیر می باشد که مرتکب افترا را به یک ماه تا یک سال حبس و یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم کند. همچنین وفق با ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی ایران، در حالتی ‌که افترا به دلیل نشر اکاذیب بوده باشد و باعث وارد شدن ضرر مادی یا معنوی به غیر شده باشد، دادگاه فرد مرتکب و مجرم را به مجازات حبس تعزیری ۲ ماه تا دو سال و یا حتی تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد کرد. افزون بر این در حالت امکان شرایط اعاده حیثیت فرد مورد افترا را نیز فراهم می نماید.

مهلت شکایت اعاده حیثیت

در قانون کشور ایران به جهت شکایت اعاده حیثیت مهلت و زمان خاصی در نظر گرفته نشده است. با این‌حال،‌ علی‌ رغم این موضوع که این شکایت دارای مهلت و زمان خاصی نمی باشد، برای رعایت کردن مصالح و پیشگیری از تضییع حقوق اشخاص، فرد آسیب دیده بهتر این است که در اولین وقت و زمان ممکن، بعد از این که از اتهام مطرح شده تبرئه شد، برای طرح شکایت افترا اقدام کند.

درخواست مشاوره آنلاین وکالت

چگونه دادخواست اعاده حیثیت تنظیم کنیم؟

فردی که به دلیل طرح شکایت واهی از او، دچار هتک حیثیت و بی‌آبرویی شده است، می‌ تواند در صورت وجود شرایط لازم با طرح شکایت به دادگاه از افترا زننده شکایت کند. به همین منظور، این فرد قربانی باید بعد از اثبات بی‌گناهی‌اش در دادگاه، بر اساس ماده ۶۹۷ قانون مجازات شخصی را که به او اتهام ناروا زده است مورد تعقیب کیفری قرار بدهد. به همین مقصود باید شکایت افترای خویش را به دادسرا تقدیم نماید و درخواست تعقیب، تحقیق و محکومیت را ثبت کند. باید بدانید که در مرحله بعدی نیز دادسرا از فرد افترا زننده می‌خواهد که در جلسه رسیدگی حاضر بشود و اظهارات و دفاعیات خویش را به دادگاه ارائه نماید. در حالت ی‌که سونیت و یا اتهام ناروای او اثبات شود،‌ برای او کیفرخواست صادر خواهد شد.

عنصر قانونی اعاده حیثیت

عنصر قانونی اعاده حیثیت

در قوانین ایران برای مورد های مختلفی آورده شده است. اعاده حیثیت درباره مجازات تبعی وقتی است که شخص به واسطه جرمی که انجام داده است محکوم به مجازات تبعی شده و از برخی از حقوق اجتماعی محروم می شود. چنین فردی پس از گذشتن مواعد مذکور در قانون مجازات اسلامی اعاده ‌حیثیت می شود و آثار تبعی محکومیت شخص زائل می شود.

عنصر مادی اعاده حیثیت

جرم مذکور نه تنها به حالت قولی بلکه با انجام هر گونه عملی که فعل مجرمانه ای را به انسان دیگری را منتسب کند محقق می شود. همچنین نکته دیگر این است که برای تحقق یافتن افترا، عمل سند های داده شده باید فعل یا ترک فعلى‌ باشد که در قانون ممنوع بوده باشد و همچنین برای آن جرم مجازات تعیین شده باشد.

درخواست مشاوره آنلاین وکالت

شرایط اعاده حیثیت چیست؟

بسیاری از انسان ها نمی دانند کی می توانند اعاده حیثیت کنند و شرایط طرح شکایت چیست. برای اعاده حیثیت باید از افترا و هتک حرمت مطمئن باشید. چون که اگر شما بدون اطمینان و بر اساس ظن و گمان از دیگری شکایت و اعاده حیثیت نمایید، در صورت عدم اثبات جرم و افترا، فرد می توانند از شما شکایت کند و اعاده حیثیت نماید. بنابراین قبل از هذ اقدامی بهتر است یک وکیل مشاوره حقوقی بگیرید و از چن و چون این پرونده ها اطلاعات کافی به دست آورید.

وکیل در کرد کوی

مشاوره

تلفن تماس :
شبکه های اجتماعی :
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مشاوره

تلفن تماس :
شبکه های اجتماعی :

جدیدترین مقالات

مشاوره تخصصی حقوقی

در دعاوی حقوقی ، کیفری ، ملکی ، تجاری ، ایرانیان خارج کشور و خانواده