درجه جرم ارتشا! آیا مجازات رشوه قابل تعلیق است؟
بررسی کامل جرم ارتشا: ارتشا جرمی است که از قدیم در جوامع بشری وجود داشته است و این جرم مستقیماً با نهادهای دولتی و حکومتی مرتبط است؛ به طوری که ارتکاب آن میتواند نشاندهنده فساد موجود در بین کارکنان نهادهای دولتی و حکومتی باشد. ارتشا به معنی رشوه دادن و گرفتن است.
در ماده ۳ قانون مجازات و حکم ارتشا اختلاس و کلاهبرداری آمده است که هر کدام از مامورهای دولتی و مستخدمان برای انجام ندادن یا انجام دادن امری که مربوط به نهادها و شرکتها میشود و اگر مبلغی را به طور مستقیم یا غیر مستقیم دریافت کنند حکم مرتشعی برای آنها اجرا میشود.
دانستن جرم اختلاس چیست و چه مجازاتی دارد به ما در درک بهتر جرم ارتشا کمک میکند. به طور کلی ارتشا یعنی گرفتن مال یا سند تسلیم وجه، گرفتن مال کارکنان دولت یا سازمانهای عمومی دیگر همچنین باید بدانید ارتشا دارای مجازات کیفری است و برای افرادی که با این جرم درگیر هستند بهتر است حتماً با وکیل جرایم اقتصادی تهران مشورت کنند. در این مقاله میخواهیم به بررسی کامل جرم ارتشا بپردازیم.
جرم ارتشا چیست؟
ارتشا در حقوق به معنی رشوه دادن و گرفتن است. افرادی که رشوه میگیرند، مرتشعی و افرادی که رشوه میدهند راشی نام دارند. رشوه از زمانهای قدیم بین مردم رایج بوده و از آن جایی که این عمل باعث بی اعتماد شدن مردم میشود قانونگذار مجازاتای سنگینی برای این عمل در نظر گرفته است.
برای پاسخ به سؤال جرم ارتشا چیست باید بگویم جرم ارتشا در واقع دو جرم محسوب میشود چون توسط دو فرد مرتشعی و راشی صورت میگیرد. بهتر است بدانید که حتی اگر شاکی پرونده ارتشا رضایت بدهد پرونده بسته نمیشود و حکم همچنان اجرا میشود به همین جهت در پروندههای ارتشا ضروری است که بهترین وکیل زن در تهران را اخذ کنید تا دفاعیات لازم در دادگاه را برای شما انجام دهد.
رشوهخواری یا ارتشاء جرمی مرکب است. کسی که پول یا مال یا سند پرداخت مال یا هر چیزی که دارای منفعت مادی و مالی باشد را در ازای درخواست انجام عمل و یا عدم انجام عملی که در صلاحیت مامور یا مستخدم دولت و اداره یا مستخدمین خدمات عمومی یا قضایی به مشارالیه پرداخت میکند راشی میگویند. به نقل از سایت ویکی پدیا
رشا و ارتشا چیست؟
رشا در لغت به معنای رشوه دادن و ارتشا به معنی رشوه گرفتن است. اکنون میخواهیم به بررسی سؤال رشا و ارتشا چیست بپردازیم. رشا در اصطلاح حقوقی به معنای وجه یا سند تسلیم مال به مامور دولت یا کارکنان فعال در بخش نهادها و سازمانهای عمومی برای انجام دادن و یا عدم انجام امری از جمله وظایف محوله در محل کار است.
و در مقابل آن ارتشا یعنی گرفتن میلغ یا سند تسلیم مال به مامور دولت یا کارکنان آن برای انجام یا انجام ندادن وظایف در دستگاه دولتی. این جرم میتواند با جرایم دیگری مانند جرم اختلاس، جعل و استفاده از سند جعل شده، اخلال در نظام اقتصادی، پولشویی و غیره همراه شود بهتر است جرم دریافت رشوه و بررسی مجازات آن را بدانید.
ارکان جرم ارتشا
برای تحقق هر جرمی سه رکن وجود دارد که لازمه تلقی شدن یک فعل است. برای جرم ارتشا نیز این سه مورد وجود دارد. ارکان جرم ارتشا عبارتند از رکن ممادی، معنوی و قانونی که برای جرم ارتشا به بررسی آنها میپردازیم.
رکن مادی: در واقع انجام دادن فعل ارتشا توسط فرد همان رکن مادی به حساب میآید. در واقع دادن پول یا سند تسلیمی مالی و هرچیزی که در حکم مال باشد عنصر مادی است.
رکن معنوی: همان قصد و نیت مجرمانه برای ارتکاب جرم ارتشا را رکن معنوی میگویند. در واقع فرد باید قصد داشته باشد که به ازای رشوه مزایای غیر قانونی را به شخص متهم ارائه کند.
بین رشوهدهنده و دریافتکننده نیز باید ارتباط مستقیم یا غیر مستقیم وجود داشته باشد. همچنین رشوهدهنده باید بداند فرد مقابل کامند دولت است در غیر این صورت جرم ارتشا محسوب نمیشود.
رکن قانونی: مزایایی که به ازای رشوه داده میشود باید با قوانین و مقررات در تضاد باشد. که در ماده ۳ قانون تشدید مجازات و مواد ۵۸۸ تا ۵۹۴ قانون مجازات اسلامی به بررسی جرم رشا و ارتشا پرداخته است.
چه جرمهایی ارتشا محسوب میشوند؟
در حقوق ایران، ارتشاء یا به طور رسمیتر دریافت رشوه یک جرم جدی است که طبق قانون مجازات اسلامی، کیفراتی برای آن تعیین شده است. بر اساس این ماده، هر چه کسی که علیه مقررات قانونی یا قوانین وظیفه شغلی خود، به هر دلیلی یا با هر وسیلهای رشوه دریافت نماید یا این کار را به دیگری پیشنهاد نماید، محکوم به کیفر مشخص شده در قانون میشود. در پاسخ به سؤال چه جرمهایی ارتشا محسوب میشوند باید بگوییم:
- اگر فردی سند یا هرچیزی که در قوانین نباشد را در ازای کاری دریافت کند.
- اگر فردی مالی را گرانتر به ارباب رجوع بدون در نظر گرفتن قوانین بفروشد.
- انجام دادن اعمالی که زمینه رشوه را فراهم کند مانند فراهم کردن ایجاد جلسه برای رسیدن به توافق
- دریافت کردن هرگونه مالی که مربوط به رشوه خواری شود مانند گرفتن وام بدون رعایت قانون و اعمال آن یا دریافت پاداش و دادن تخفیف برای ارائه اعمالی خارج از قانون
شرایط جرم ارتشا
شرایط جرم ارتشا برای آنکه بتوان آن را اثبات کرد ۳ مورد است. شرط اول وابستگی متهم ارتشا به تشکیلاتی که در ماده ۳ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری ذکر شده است.
شرط دوم مذاکره یا توافق به انجام یا عدم انجام امری که به وظیفه مستخدم در سازمانهای نام برده شده در ماده ۳ قانون به وسیله شخص دیگر و شرط سوم قبول وجه از طرف مستخدم دولت است که در این صورت جرم ارتشا صورت میگیرد. لازم به ذکر است که اگر فرد پیشنهاد ضمنی را نپذیرد و وجه را برداشت نکند بلکه راشی را به مقامات قضایی گزارش دهد ارتشا محقق نمیشود.
مجازات شروع به ارتشا
مجازات شروع به ارتشا طبق ماده ۵۸۸ قانون مجازات ارتشا، متهم به حبس از ۶ ماه تا یک سال و پرداخت ۳ الی ۱۲ میلیون ریال محکوم میشود. اگر ثابت شود که فرد به منظور حفظ حقوقش دست به رشوه دادن یا گرفتنزده است تعقیب کیفری نمیشود و مبلغی که داده است به او برگشت داده میشود. هرگاه یک فرد نظامی یا دولتی برای انجام یا عدم انجام کاری وجهی را دریافت کند حتی اگر این کار خلاف قانون نباشد باز هم حکم مرتشی برای او صدق میکند.
اگر مال یا وجه دریافتی تا یک میلیون ریال باشد به حبس و جزای نقدی محکوم میشود و درجه او به ازای یک رتبه تنزل مییابد. اگر مبلغ دریافتی بیشتر از یک میلیون و تا ده میلیون ریال باشد به حبس و جزای نقدی هم اندازه مبلغ دریافتی و مقام او دو درجه تنزل مییابد. اگر مال یا وجه بیشتر از ده میلیون ریال باشد مرتکب به حبس و جزای نقدی و اخراج از منصب خود محکوم خواهد شد.
طریقه شکایت کردن از جرم ارتشا
اولین کاری که باید در طریقه شکایت کردن از جرم ارتشا انجام شود این است که شاکی باید به دفتر قضایی مراجعه کند و شکوائیه تنظیم شده را از طریق دفتر خدمات قضایی به دادسرا صالح بفرستد. دفتر خدمات قضایی پس از ثبت شکایت، شکوائیه را برای دادسرای صالح ارسال میکند.
با وصول شکایت از ارتشا به دادسرا معاونت ارجاع دادسرا شکایت را به یکی از شعب ارسال مینماید اکنون شاکی باید منتظر اسام اس پرونده شما به شعبه مربوطه ارسال شد باشد. سپس شاکی با مدارک و ادله ثابتکننده مانند فیش به دادسرا میرود. در دادسرا موارد لازم مورد تحقیق واقع میشود و شاکی باید طبق دستور مقام قضایی اقدام کند.
جرم ارتشا درجه چند است؟
برای اینکه بدانیم جرم ارتشا درجه چند است باید مجازات آن را بررسی کنیم. جرائمی که مجازات آنها سلب حیات، حبس ابد یا حبس تعذیری باشد جرم درجه یک تا سه است و در حبس تعزیری درجه ۴ به حساب میآید. جرائمی که مجازات آنها قطع عصو یا حبس تعزیری در جه چهار است به حبس تعزیری درجه پنج و جرائمی که مجازات آنها شلاق یا حبس درجه پنج است به حبس تعزیری یا شلاق یا زای نقدی درجه شش محسوب میشوند.
آیا جرم ارتشا قابل تعلیق است؟
در پاسخ به سؤال آیا جرم ارتشا قابل تعلیق است باید بگوییم خیر طبق بند ۳ ماده ۳۰ قانون مجازات اسلامی ارتشا یک جرم غیر قابل تعلیق است و تعلیق مجازات در ارتشاء صدق نمیکند. همانطور که گفته شد ارتشا یک جرم جدی است و در ایران با این جرم به سختی برخورد میشود حتی اگر شاکی پرونده ارتشا رضایت دهد پرونده متوقف نمیشود و مجرم مجازات خواهد شد.
سؤالات متداول ارکان جرم ارتشا
پس از طی مراحل دادرسی مالی که مرتشی از راشی دریافت کرده است چه میشود؟
این مال به عنوان مجازات از او رفته میشود و به دولت داده میشود.
درصورتی که رشوهدهنده با دادگاه همکاری کند آیا مبلغی که پرداخت کرده بازگردانده میشود؟
اگر قبل از کشف جرم اعتراف کند نصف مال او باز گردانده میشود.
مرجع صالح رسیدگی به جرم ارتشا کجاست؟
دادگاه انقلاب اسلامی